Lončar: Poslušaćemo struku, za dan ili dva nove mere

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će nadležni poslušati struku i sa novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa izaći za dan ili dva. Naglasio je da je obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente u Beogradu za vikend – u kovid sistem ulaze Institut za medicinu rada i Institut za reumatologiju.

Trenutno smo u donošenju odluke za nove mere, rekao je Zlatibor Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

“Imamo od juče predloge za nove mere i u roku od dan ili dva ćemo izaći sa novim stavom na osnovu situacije”, rekao je Lončar.

Kako je rekao, to mora da bude zajednička odluka svih ljudi iz Kriznog štaba.

“Prevashodno slušamo struku. Ono što nam oni predlože to ćemo siguran sam i usvojiti”, rekao je Lončar.

Dodao je da je zdravstveni sistem prebukiran, da je zabeležen rekordan broj pregleda i prijema.

“Obezbeđeno još 500 mesta u Beogradu”

Lončar je izjavio je da je obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente u Beogradu za vikend – u kovid sistem ulazi Institut za medicinu rada, a večeras ulazi i Institut za reumatologiju, uz mesta koja se oslobađaju u bolnicama koje su već u kovid sistemu. 

“Sve je više kovid bolnica u funkciji. Napravili smo 500 mesta za vikend u Beogradu, jer tu imamo najveći problem. U rezervi su nam Selters banja i banja Koviljača, koje će ući sa svojim kapacitetima u sistem, u roku od dan, dva”, rekao je Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar je istakao da se nada da građani mogu da primete koliko napora se ulaže da bi se svakom pacijentu pružila neophodna pomoć.

“Nadam se da će razumeti i pokušati da pomognu, tako što će se privremeno odreći nekih svojih navika koje su sada problematične i služe za širenje virusa”, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da Klinički centar traži rešenje koja će još klinika da se pretvori u kovid i dodao da dermatovenerologija ne može da uđe u kovid sistem, kao i da se za pacijente koji idu na dijalizu moraju da se obezbede kapaciteti.

“Sistem je prebukiran, našli smo dodatnih 500 mesta. Otvaramo medicinu rada i reumatologiju, uz slobodna mesta gde imamo otpuste u bolnicama, ‘Dr Dragiša Mišović’, Bežanijska kosa, Zvezdara, Zemun, Infektivna klinika, gde tražimo dodatne kapacitete za prijem pacijenata”, rekao je Lončar.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još