• Početna>
  • Vesti>

Petković: Priština našu težnju za kompromisom vidi kao pretnju

Zamrznuti konflikt nikome nikad nije doneo ništa dobro, a to što deo političara u Prištini našu težnju za kompromisnim rešenjem doživljava kao pretnju, najbolje govori kako mnogi na Kosovu i Metohiji zapravo vide dijalog, rekao je u saopštenju za javnost direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade RS Petar Petković.

“Prava je šteta za žitelje Kosova i Metohije to što deo albanskih političara u Prištini i dalje živi u devedesetim godinama prošlog veka, jer na primeru srpskog ubrzanog ekonomskog razvoja, koji je delom upravo generisan miroljubivom politikom Beograda, mogli bi da nauče šta znači živeti u skladu sa vremenom. Histerična reakcija Prištine na delove današnjeg obraćanja predsednika Aleksandra Vučića nije polemika sa predsednikom Srbije, već sa stereotipima o Srbiji koje Priština planski pothranjuje”, kaže Petković.

“Ključna poruka predsednika Vučića danas bila je da je Srbiji i srpskom narodu najvažniji mir, i da su albanski predstavnici u Prištini jednako zainteresovani za mir, oni bi morali da pozdrave i podrže takvo opredeljenje Beograda.

Srbija i njen predsednik i rečima i delom dosledno i neprestano potrđuju da smo upravo mi najčvršći garant mira i stabilnosti u regionu i to svi relevantni činioci u međunarodnoj zajednici razumeju i podržavaju”,stoji u saopštenju.

“Ali, kad smo kod pretnji miru i stabilnosti u regionu, moram da primetim da su najveća opasnost u tom smislu upravo oni koji se protive kažnjavanju ratnih zločinaca i oni koji prave vojsku iako po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu na tako nešto nemaju pravo. Pa neka se sami prepoznaju”, dodao je na kraju Petković u saopštenju za javnost.

Podsetimo predsednica kosovske skupštine i vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani zatražila je reakciju EU i NATO nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema njenim rečima, uporedio sukob u Nagorno-Karabahu sa situacijom na Kosovu.

Osmanijeva je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića ocenila kao pretnju.

„Očekujem da će Evropska unija i NATO odgovoriti na ovu pretnju ratom, koju je izneo Vučić“, napisala je Osmani na Tviteru.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još