• Početna>
  • Vesti>

Opštine na severu KiM u žutoj zoni rizika; ugostitelji i trgovci rade od 5 do18h

Opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, prema epidemiološkoj mapi kosovskog Ministarstva zdravlja, nalaze se u tzv. žutoj zoni epidemiološkog rizika, što znači da je u periodu od nedelju dana, konkretno od 2. do 8. novembra, na području ovih opština, koronavirusom zaraženo između 76 i 150 ljudi na 100.000 stanovnika.

Koje mere važe za žutu zonu?

Mere koje su odlukom kosovske Vlade predviđene za opštine u žutoj zoni, a koje će stupiti na snagu u petak u 18h, podrazumevaju ograničenje radnog vremena trgovinskih i ugostiteljskih objekata na period od 5 ujutru do 18h. Nakon tog vremena, dozvoljene su uslužne delatnosti po principu dostave.

Sva preduzeća su u obavezi da smanje broj zaposlenih u kancelarijama i da delu osoblja omoguće rad od kuće.

Taksistima je dozvoljeno saobraćanje sa samo jednim putnikom koji bi trebalo da sedi na zadnjem sedištu, izuzev ako se radi o članovima porodice, kada je dozvoljeno da pored vozača, u autu budu tri putnika.

Kuilturne institucije imaju mogućnost organizovanja kulturno-umetničkih dešavanja uz korišćenje maksimalno 30% raspoloživog kapaciteta.

Sportske aktivnosti su dozvoljene na otvorenom i u zatvorenom prostoru, s tim što u njima pravo učešća ima najviše 20 ljudi, ako se radi o zatvorenom prostoru, odnosno 50, ako je dešavanje na otvorenom.

Dozvoljen je rad teretana i zatvorenih bazena za pojedinačne rekreativne aktivnosti, sa samo 40% kapaciteta.

Uz sve mere stoji napomena o obavezi poštovanja Priručnika za zaštitu od širenja Kovida 19, što podrazumeva nošenje maski, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija.

Mere koje važe za opštine u zelenoj odnosno crvenoj zoni

U opštinama visokog rizika, odnosno u crvenoj zoni, biće uveden policijski čas, tj. potpuna zabrana kretanja građana svakog dana od 19h do 5h, izuzev pojedinih kategorija stanovništva koje zbog prirode posla, imaju pravo da se kreću –  zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studenti, građani sa hitnim potrebama i operateri koji vrše javne usluge. Rad ugostiteljskih i trgovinskih objekata ograničen je na period od 5 do 19h. Sve ostale mere su identične kao i u slučaju žute zone.

U zelenoj zoni, rad ugostiteljskih i trgovinskih objekata ograničen je na period od 20h do 5 ujutru. Sve ostale mere su identične kao i u žutoj zoni.

Potpuna zabrana kretanja važi isključivo za crvenu zonu i zasad u toj zoni se nalazi sedam opština: Priština, Podujevo, Južna Mitrovica, Peć, Đakovica, Gnjilane i Uroševac. .

Sve mere koje je kosovska Vlada predvidela prethodnom odlukom u pogledu zabrane okupljanja, kretanja starijih osoba i uslova za ulazak stranih državljana i dalje ostaju na snazi.

Vlada će svake nedelje objavljivati podatke o broju novozaraženih i epidemiološku mapu na kojoj će biti prikazano kojoj zoni, na osnovu te statistike, opština pripada. Ove odluke važiće naredne dve nedelje, kada se očekuje ponovno razmatranje mera, odnosno procena eventualnog poboljšanja epidemiološke situacije, do čega bi nove mere trebalo da dovedu .

Kompletan tekst odluke na srpskom jeziku možete pronaći ovde.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još