Opština Gračanica u žutoj zoni, od sutra nove mere

Krizni štab Opštine Gračanica obaveštava javnost da sutra od 18 časova stupaju nove mere protiv širenja koronavirusa, koje će važiti dve nedelje. Gračanica u žutoj zoni.

Novim merama opštine su, prema stepenu rizika od širenja virusa, podeljene u tri zone: zelenu – sa niskim rizikom, žutu – srednjim rizikom i crvenu – visokim rizikom.

Prema toj klasifikaciji opština Gračanica nalazi se u žutoj zoni, među opštinama sa srednjim stepenom rizika od širenja zaraze Kovid-19.

Osobama starijim od 65 godina ograničava se kretanje, odnosno mogu da se kreću dva puta dnevno i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne, a van tog perioda mogu da se kreću radi hitnih i zdravstvenih potreba.

Zabranjuju se sva javna okupljanja uključujući seminare, radionice, svadbe i porodična slavlja, verske ceremonije i aktivnosti (osim uže porodice).

Merama je ograničeno okupljanje ljudi na maksimalno pet osoba na otvorenom prostoru, odnosno parkovima i drugim javnim površinama.

Sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.

Rad ekonomskih subjekata (trgovinskih, ugostiteljskih i slično) dozvoljen je u periodu od 5 do 18 časova, dok su nakon tog vremena dozvoljene usluge dostave i za poneti.

Novim merama i dalje je zabranjen rad stočne pijace.

Javni prevoznici (kombi i taksi prevoznici) u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima.

Dlimično, odnosno uz korišćenje 30% kapaciteta, dozvoljene su kulturne aktivnosti, dok je rad teretana ograničen je na 40% kapaciteta.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti u otvorenim i zatvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima. Treninzima može da prisustvuje do 20 osoba, dok na takmičenjima može učestvovati do 50 osoba.

Na građane je apelovano da se pridržavaju preporučenih mera protiv Kovid-19 – da obavezno nose maske, da poštuju fizičku distancu i da redovno održavaju higijenu.

Poštovanje preporučenih mera kontrolisaće opštinska inspekcija zajedno sa policijom, navodi se u saopštenju.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još