• Početna>
  • Vesti>

MSP: Dijalog sa Srbijom treba nastaviti nakon pristupanja NATO-u

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova ocenjuje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvorenom pretnjom novim ratom na Balkanu, piše Koha.

Vučić  je ranije danas rekao da ne treba dozvoliti da Kosovo “ostane zamrznuti sukob” povezujući to sa situacijom u Nagorno-Karabahu, koja je „pokazala da bi zamrznuti sukob mogao prerasti u pravu katastrofu“.

Kao reakciju na ovu izjavu, MSP je saopštilo da Kosovo nije ni Nagorno-Karabah, ni zamrznuti sukob. Ovo Ministarstvo je poručilo da Kosovo prvo treba da se učlani u NATO, a zatim da nastavi dijalog sa Srbijom.

„Vučićeva reakcija i tendenciozna upoređivanja jasno pokazuju nameru za destabilizaciju i stvaranje nove tenzije u balkanskom regionu. Učešće regularnih srpskih vojnih snaga (uključujući snajperiste) u Belorusiji je opšte poznato. Takođe je viđeno da su srpski vojnici aktivno umešani u sukob u Ukrajini, a bilo je i međunarodnih izveštaja o upotrebi srpskog oružja u azerbejdžansko-jermenskom sukobu. Očigledno je i jasno da se Rusija, nametnula u borbama u regionu Nagorno-Karabaha i predstavila kao ‘posrednik’ za rešavanje ovog sukoba po sistemu ‘zavadi pa vladaj’, Srbija i Rusija kao glavni snabdevači oružjem u ovom oružanom sukobu pokušavaju povući takve paralele kako bi opravdali militarizaciju i naoružavanje svoje vojske oružjem nekonpatibilnim sa NATO-om”, rečeno je u saopštenju.

Navodi se i da su svi rusko-srpski napori da potkopaju stabilnost, mir i bezbednost u regionu neprihvatljivi za Kosovo, u suprotnosti sa evropskim i univerzalnim vrednostima,”i propašće jer su sramno kapitulirali na Kosovu 1999. godine“, navodi se u saopštenju MSP-a.

Dodaje se da će “Kosovo pojačati napore za učlanjenje u Severnoatlantskoj alijansi NATO, a tek posle treba da nastavi dijalog sa Srbijom“. 

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još