Kosovska vlada odobrila nove antikovid mere

Vlada Kosova odobrila je danas nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa, koje je u sredu predstavio premijer Avdulah Hoti, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako se navodi, nove antikovid mere na Kosovu stupiće na snagu u petak.

Ovim merama, u zavisnosti od toga u kojim se zonama nalaze opštine, definiše se karantin i dozvoljeni rad ugostiteljskog sektora.

Prema novim merama koje stupaju na snagu u petak, u Prištini i još šest  kosovskih opština, posle 19 časova biće uveden “policijski čas”.

Dok će ekonomske aktivnosti biti dozvoljene od 5 do 18, 19 ili 20 časova, u zavisnosti od toga koja je procenjena zona rizika u kojoj se nalazi ta opština.Vlada od petka ponovo uvodi policijski čas.

Opštine su podeljene u tri različite zone, prema broju zaraženih: crvena zona sa visokim rizikom, žuta sa srednjim rizikom i zelena zona sa najmanjim rizikom.

U crvenoj zoni se nalaze opštine Priština, Podujevo, Južna Mitrovica, Peć, Đakovica, Gnjilane i Uroševac.

Smatra se da su te opštine pod visokim rizikom od zaraze koronavirusa, jer imaju više od 150 zaraženih na 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana.

Mere u žutim opštinama

U opštinama sa srednjim rizikom od širenja zaraze ugostiteljski objekti, biznisi i tržni centri radiće skraćeno u odnosu na one u zelenim opštinama – od 05:00 do 18:00, sa izuzetkom usluga dostave i za poneti koje će moći da funkcionišu i posle 18 časova.

Kada su javni prevoz, kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju, u žutim opštinama važiće iste mere kao i one u zelenim.

Mere u crvenim opštinama

Opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze jedine su u kojima će važiti i mere restrikcije kretanja građana i delimičan karantin. Ugostiteljski objekti i biznisi u ovim opštinama radiće od 05:00 do 19:00 časova.

U crvenim opštinama biće zabranjeno kretanje građana posle 19:00 časova pa do 05:00 ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe. Mera se međutim ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je i ulaz i izlaz građana i automobila iz i u crvene opštine od 19:00 pa do 05:00 časova osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije u crvenim opštinama radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Kada je javni prevoz u pitanju, on će u tokom vremena u kom je dozvoljen saobraćaj funkcionisati pod istim uslovima kao i u zelenim i žutim opštinama.

Iste su mere i koje se odnose na kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju.

Izvor: Kosovo online / Kossev

Comments

Pročitaj još