U sedam opština na Kosovu od 19 sati policijski čas

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je danas da su projekcije Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u vezi sa koronavirusom izuzetno pesimistične i da je u skladu sa tim Vlada donela određene mere kako bi se broj zaraženih smanjio, prenosi Koha.

Hoti je na konferenciji za novinare predstavio mapu sa stopom infekcija na 100 hiljada stanovnika, rekavši da vlada želi da smanji ove brojke.

“Preduzete mere su poboljšale našu situaciju, ali kada se pandemija vratila u region, mi rastemo. Reorganizacija je urađena, imamo 838 kreveta. Povećao se čak i broj sa pristupom kiseoniku. U Univerzitetskom kliničkom centru i bolnicama je hospitalizovano 626 pacijenata”, rekao je Hoti.

On je ocenio da je situacija vrlo ozbilja i da to potvrđuju konkretni podaci koji građani mogu videti.

“S obzirom na kapacitet moramo voditi računa o konkretnijim merama. Testovi su se utrostručili poslednjih nedelja, broj pozitivnih slučajeva je 1 od 3 koji se testiraju, a ponekad i do 50 procenata bude pozitivih. Čak su i smrtni slučajevi u porastu. Projekcije NIPHK prilično su pesimistične”, rekao je Hoti.

Na mapi koja je predstavljena opštine su podeljene u tri grupe i to:

Zelena grupa niskog rizika sa brojem zaraženih na 100 hiljada stanovnika je ispod 75 slučajeva.

Narandžasta, gde se kreće od 76 do 150 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika; i

Crvena, sa najvećim rizikom, gde broj zaraženih u toku nedelje prelazi cifru od 150 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Sedam opština u karantinu

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je da će predložiti danas da sedam opština na Kosovu od petka od 19 sati budu u karantinu.

Prema njegovim rečima, ukoliko ovaj njegov predlog koji će poslati ministrima u kabinetu na razmatranje bude izglasan, a veruje da hoće, policijski čas će biti uveden u Prištini, Podujevu, Mitrovici, Peći, Đakovici, Gnjilanu i Uroševcu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore

Izvor: Reporteri

Comments

Pročitaj još