Seljimi se danas u Hagu izjašnjava o krivici

Jedan od nekadašnjih lidera OVK i doskorašnji šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi danas u 11 sati će prvi put biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Seljimiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga, zajedno s Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem, tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Seljimi je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači, Veselji i Krasnići su se, u prethodna dva dana, izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Seljimi će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Izvor : Kosovo Online

Comments

Pročitaj još