• Početna>
  • Vesti>

Podignuta treća optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je novu optužnicu protiv osumnjičenih za pomaganje u izvršenju ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, potvrdili su advokati odbrane Dejan Vasić i Faruk Korenica.

“To je treća optužnica koja je u ovom predmetu podneta, i to su sve tri optužnice gotovo identične sa nekim vrlo malim korekcijama, koje suštinski uopšte nisu bitne za predmet. To je ista optužba protiv istih lica, za isti događaj, potpuno isto,” rekao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa, advokat Dejan Vasić.

Specijalno tužilaštvo je 2. decembra 2019 podiglo prvu optužnicu, a samo jedno pripremno ročište održano je 11. februara ove godine, nakon što je predviđeno da bude 30. decembra, pa otkazano jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža dostavio novu, izmenjenu optužnicu.

U procesu koji vodi Specijalno tužilaštvo Kosova optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Rade Basara, dok su kao vođe kriminalne grupe optuženi Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Faruk Korenica, advokat policajca Nedeljka Spasojevića, kaže da je apsolutno neprihvatljivo da se jedna optužnica za određeno krivično delo, za određeni dan, mesto, tri puta podiže i menja, te smatra da je u pitanju podnesak, sve dok, kako je kazao, ne bude analizirao optužnicu i dao mišljenje o njoj.

“Ja sam i u prvom slučaju rekao da je podnesak i da nema nijedan element koji čini takav podnesak optužnicom, pa je tužilac samoinicijativno menjao optužnicu pa je doneo drugu, pa je ista bila skoro kao prva, a sudija nije imao hrabrosti da je vrati,” rekao je Korenica. Kaže da su nakon toga advokati uložili žalbu na rešenje o odbijanju prigovora, a onda je Apelacioni sud “smogao snagea mogao je mnogo više sam da reši,” kaže Korenica.

Dejan Vasić, advokat takođe policajca Dragiše Markovića smatra da će sud odlučiti šta će da radi po ovoj optužnici.

“Ja sam najbliži mišljenju da bi sud sad trebalo da ovu optužnicu odbaci kao nedozvoljenu. Prvo, probila je svaki rok u kome je mogla da bude podneta, samim tim je neblagovremena, iz tog razloga bi morala da se odbije. S druge strane, ono što je Apelacioni sud u svom rešenju od letos rekao, jeste da ne postoji dovoljno elemenata da bi se utvrdila osnovana sumnja da su ti ljudi odgovorni za krivična dela koja im se stavljaju na teret, pa bi po tom osnovu morala da bude odbačena” istakao je Vasić.

Kao mogućnost navodi i da predpretresni sudija Valjbon Kurtaj zakaže suđenje pa nakon tog odlučuje o ovim pitanjima.

Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije u Severnoj Mitrovici.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još