• Početna>
  • Vesti>

Gazeta Ekspres: Od danas nove restrikcije za gradove, po zonama

Kosovsko Ministarstvo zdravlja doneće nove restriktivne mere za pojedine gradove, zavisno od broja pozitivnih slučajeva koronavirusa u njima i shodno tome zoni kojoj pripadaju, piše Gazeta ekspres.

Prema saznanjima tog medija u opštinama u zelenoj zoni, sa manjim rizikom od širenja zaraze, ekonomskim operaterima biće dozvoljen rad od 5 do  19 časova.

Javnom prevozu u ovim opštinama biće dozvoljeno da radi sa 50 procenata kapaciteta.

Taksisti će moći da voze jednog putnika pozadi, dok su tri putnika dozvoljena ako su članovi jedne porodice.

Tržni centri u ovim opštinama moći će da rade od 5 do 19 sati, dok su ugostiteljski i hotelski poslovi zabranjeni posle 19 časova, pored usluge “odvoženja”.

U opštinama koje su deo žute zone ekonomskim operaterima će biti dozvoljen rad od 6 do 18 sati.

Javnom prevozu će biti dozvoljeno da obavlja do 50 odsto kapaciteta, dok će taksiji moći da saobraćaju sa jednim putnikom pozadi, osim u slučajevima kada su članovi jedne porodice, do pet putnika.

Tržni centri u opštinama koje su deo žute zone moći će da rade od 6 do 18 sati, dok su hotelske i ugostiteljske aktivnosti zabranjene posle 18 časova.

Opštine koje su u crvenoj zoni, u onoj sa visokim rizikom od širenja koronavirusa, imaće strože mere.

U tim opštinama zabranjuje se ulazak i izlazak građana i vozila, osim zdravstvenog osoblja, osoblja obezbeđenja, pravosuđa i učenika.

Ulaz će biti dozvoljen i građanima koji imaju medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih prehrambenih proizvoda i lekova za ljude i životinje.

Biće dozvoljen ulazak ekonomskih operatera i besplatan prevoz robe ili usluga koji obezbeđuju funkcionisanje lanca snabdevanja i dozvoljene građevinske kompanije i operatori koji izvode javne radove.

Ugostiteljima će biti zabranjen rad, osim usluge „za poneti “, „isporuke po narudžbi“ i „usluge gostiju u hotelu“. I tržnim centrima biće zabranjeno da rade.

Javne i privatne institucije će raditi samo sa osnovnim osobljem. Taksisti će moći da rade samo sa jednim putnikom, dok će, ako su članovi porodice, biti dozvoljena tri putnika.

Kulturne aktivnosti biće zabranjene u gradovima koji su u velikom riziku od širenja koronavirusa. Sportovi u zatvorenom i na otvorenom takođe će biti zabranjeni, osim takmičenja u nacionalnoj ligi i međunarodnim kvalifikacijama.

Biće zabranjen rad u zatvorenim teretanama i bazenima.

Opštine u crvenoj zoni su bile Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Podujevo i Štimlje. U žutoj zoni bili su: Uroševac, Kamenica, Srbica, Vučitrn, Mitrovica, Glogovac i Severna Mitrovica. U zelenoj Prizren, Dragaš, Klina, Istok, Mališevo.

Ovi podaci su se promenili i biće ažurirani nakon saopštenja Ministarstva zdravlja, navodi Gazeta ekspres.

Izvor Gayeta Express,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još