• Početna>
  • Vesti>

Dimitrijević: Koronavirus remeti redovne aktivnosti u pripremi izbora za gradonačelnika

Predsednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević izjavio je za Kosovo Onlajn da tokom priprema za predstojeće izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice postoje određene nepoznanice, usled situacije sa koronavirusom, ali da za sada sve teče u skladu sa operativnim planom.

Dimitrijević ističe se očekuju smernice Instituta za nacionalno zdravlje Kosova u vezi sa načinom glasanja osoba koja su zaražene koronavirusom.

“Jedino pitanje koje se postavlja je kako će biti omogućeno glasanje licima koja se nalaze u izolaciji ili u zdravstvenim ustanovama. To je aktuelna tema u CIK-u i očekujemo ovih dana odluku na koji način ćemo sprovesti glasanje za te osobe”, rekao je Dimitrijević.

On napominje da je rok za prijavu osoba, odnosno prikupljanje podataka za obolele od kovid-19, kako bi ostvarile svoje biračko pravo, od 16. do 19. novembra, ali i da je u razgovoru sa nadležnima predložio da se taj rok produži do 26. novembra.

“Lično moj predlog je bio da se taj rok produži, jer mislim da je veliki razmak između 19. i 29. novembra. Tako stoji u operativnom planu, videćemo kako će se kretati situacija, ali usklađivaćemo se sa nadležnim institucijama”, kaže Dimitrijević.

Kako Dimitrijević dodaje, u odnosu na dosadašnje izbore situcija sa Biračkim centrima i Biračkim mestima ostaje nepromenjena. Jedina promena je broj članova Biračkih odbora.

“Razlika u odnosu na ranije izbore jeste da ćemo imati pet članova biračkih odbora, ranije je bilo sedam. U ovom trenutku mislim da je to hendikep koji je uzrokovan koronavirusom. Ne znam za sada kako će se situacija odvijati i kako ćemo zameniti osobe ukoliko one budu zaražene. Mi smo dobili uveravanja da će svi biti zaštičini i da će birački proces teći nesmetano kao i sam birački dan”, zaključio je Dimitrijević.

Izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice održaće se 29. novembra.

Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature Milana Radojevića iz Srpske liste, Fljorenta Azemija iz Demokratske partije Kosova, Erdena Atića iz pokreta Samoopredeljenje i Dušana Milunovića kao nezavisnog kandidata.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još