“Administracija SAD neće promeniti svoj pristup Kosovu”

Predsednik Udruženja „Prijatelji Amerike“ Agim Redžepi u intervjuu za Ekonomia Online rekao je da američka diplomatija ima strategiju od 50 ili 100 godina, pa će odnosi Kosova i SAD biti takvi kakvi su bili.

Prema njegovim rečima, postoji još jedan razlog, da će Bajden imati pozitivan pristup prema Kosovu, jer je od 90-ih bio posvećen procesima kroz koje je Kosovo prošlo.

„Mislim da to u formalnom smislu ne znači mnogo, a u pozitivnom smislu o tome raspravljam, jer američka diplomatija ima strategiju od 50 ili 100 godina, pa bi predsednik koji bi došao na vlast nastavio samo kontinuitet svojih prethodnika. Da, takođe je drugo pitanje koje je možda formalno ili elementima finoće prednost. Razlog je jednostavan jer je gospodin Bajden upućen oko Kosova od 90-ih, a zatim tokom bombardovanja, stvaranja države Kosovo i prisustva i akcija koje je država Kosovo protiv njega učinila u obliku poštovanje tokom poseta, ali istovremeno sa uspostavljanjem puta njegovog sina koji je bio vojnik na Kosovu. Ovo uveliko olakšava posao jer je gospodin Bajden na neki način povezan sa Kosovom”, rekao je Redžepi.

Redžepi je uveren da će Bajden insistirati na postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, što će dovesti do uzajamnog priznavanja i dobrosusedskih odnosa.

„Verujem da će gospodin Bajden insistirati više ili da se ekonomski i politički procesi sprovedu što je pre moguće, kao i drugi problemi koji nastaju između Kosova i Srbije ili između Kosova i Srbije u odnosu na njihove saveznike za koje imamo Sjedinjene Države i „Srbija ima Rusiju i neke druge zemlje”. Čekamo da vidimo hoće li doći do promene u dijalogu između Kosova i Srbije nakon Bajdenove pobede, to je akcija američke politike i diplomatije, ali to nije samo akcija SAD-a jer su mnogi interesi poput EU ovde isprepleteni, mnoge moćne države poput Nemačke, Britanije, Austrije, Francuske, Italije i nekih drugih zemalja. Stoga se ti interesi i stavovi moraju ugraditi prvo i drugo, mislim da će gospodin Bajden pojačati akcije Sjedinjenih Država kako bi se postiglo konačno rešenje koje bi bilo priznavanje Kosova kao države i da ima stalno mesto u Ujedinjenim nacijama“.

Kaže da predstavnici institucija moraju biti pažljiviji kako bi izvukli maksimum iz saveta prijatelja poput Amerike.

„Institucije moraju da se ponašaju mnogo bolje, razlog je jednostavan što smo svedoci da su mnogo puta čak i predstavnici ne samo jedne stranke, već gotovo svih, znali da rade određene političke akcije. Svestan sam da je to učinjeno, ali da se izjavama i delovanjem ne ide gotovo do krajnosti, ne slušajući našeg strateškog saveznika, Sjedinjene Države”.

Izvor RTK

Comments