• Početna>
  • Vesti>

Ugostitelji neće poštovati nove mere ukoliko ne dobiju pomoć

Usled velikog skoka broja zaraženih, kosovska vlada proteklog vikenda uvela je nove zaštitne anti-kovid mere, između ostalog svi ugostiteljski objekti od petka do danas bili su zatvoreni. Iako još uvek nije poznato da li će iste mere važiti i sledećeg vikenda, kosovsko udruženje ugostitelja najavilo je da će se usprotiviti daljem zatvaranju ili bilo kojoj odluci o restriktivnim merama ukoliko im kosovska vlada unapred ne pomogne.

Prema njima, ovakve vrste zatvaranja bez ikakve podrške su neprihvatljive, jer oko 40.000 radnika sa svojim porodicama trpi posledice, prenosi Zeri.

„Mi smo se kao udruženje nakon svih razgovora sa članovima kosovskog udruženja ugostitelja zajedno sa raznim preduzećima, na koja će uticati sledeća odluka, jednoglasno složili da u slučaju da buduće odluke o zatvaranju ne budu praćene i subvencijama ili podržane konkretnim strateškim planovima za pokrivanje šteta, i paket za subvencionisanje isplata radnicima, subvencionisanje troškova zakupa, pomoć u isplati kamata na kredite, distribucija grantova za stimulaciju ugostiteljstva, obećavamo da ćemo da se protivimo bilo kojoj odluci za dalje zatvaranje ili skraćivanje sati, u bilo kom mogućem obliku, uključujući i radikalne, odnosno nezatvaranje prostorija ili čak proteste“,navodi se u saopštenju, prenosi Zeri.

Inače, tokom vikenda kada su ove posebne mere bile na snazi, Kosovska policija izrekla je duplo manje kazni za nepoštovanje zaštitnih mera nego ranije.

Ipak, juče je na Kosovu zabeležen rekordan broj novozaraženih u 24 sata – 730 novoobolelih i 11 smrtnih slučajeva, zbog čega kosovska vlada najavljuje dalje mere, konkretno uvođenje karantina za još opština.

Izvor Zeri/Kossev

Comments

Pročitaj još