Tači negirao krivicu po svim tačkama optužnice

Bivši zapovednik OVK Hašim Tači, optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji 1998. i 1999. godine, danas je po prvi put izveden pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu. Tači je negirao krivicu po svim tačkama optužnice.

“Optužnica je bez ikakvog osnova, potpuno je besmislena i ja se izjašnjavam da nisam kriv”, rekao je bivši vođa OVK.

Tači se u sudnici pojavio bez zaštitne maske na licu, a ročištu prisustvuje i njegov branilac Denis Hoper, kao i Specijalizovani tužilac Kosova Džek Smit sa pomoćnicima.

Inače, on se danas prvi put pojavio pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Tači je nakon hapšenja u Prištini i transportovanja u pritvorsku jedinicu u Hag 5. novembra, zatražio da bude ispitan pre utorka, 10. novembra, ali se ne zna iz kojih razloga.

Sud mu je tu molbu uslišio.

Tačija pred sudom zastupa advokat Denis Hoper, koji je već podneo određene podneske sudu čija je sadržina poverljiva.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom, Tačiju je pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači se sam predao u četvrtak 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika Kosova. Sem njega, danas se pred sudom pojavio i Jakup Krasnići, koji se izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

“Nisam kriv, optužnica je uvreda i za mene i za moj narod”, rekao je jedan od nekadašnjih komandanata i portparol OVK nakon što mu je predstavljena optužnica.

Krasnići je tvrdio da nije kriv za brojne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

“Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovamo doveden”, rekao je Krasnići prilikom izjašnjavanja o krivici.

Prethodno je govorio o optužnici, navodeći da je uvreda i velika nepravda optužba koja ga tereti za udruženi zločinački podruhvat (UZP).

“To je uvreda mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o žitovu smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu sa zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama”, rekao je Krasnići.

Tvrdio je da je UZP “bila Srbija i svi koji su podržavali politiku Beograda”.

Napominjući da nije odgovoran ni za jednu od optužbi za koju se tereti, Krasnići je istakao da mu je od svega što je radi u životu najveće zadovoljstvo bilo da radi kao portparol OVK jer je, kako je naveo, “bio glas onoga za šta smo se borili”.

Izvor Nova

Comments