Dačić: Srbija će poštovati Vašingtonski sporazum

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će Srbija ispunjavati sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisala s Prištinom, uz posredstvo administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

“Mi smo jedna ozbiljna država i ono što smo mi potpisali, radićemo na tome. Da li će neka druga strana osporavati ono što je potpisano? Moguće je. Moguće je da Albanci misle da ako je Bajden pobedio, neće morati da ispunjavaju to što piše u sporazumu”, rekao je Dačić za Radio Beograd.

On je istakao da će Srbija imati konstruktivan stav i svakako će raditi na daljem primenjivanju Vašingtonskog sporazuma.

Dobri odnosi Srbije i SAD nastaviće se i ubuduće

Dačić je ocenio da će se dobri odnosi Srbije i SAD nastaviti i ubuduće i da neće biti poništeno sve ono što je ostvareno u vreme mandata predsednika Donalda Trampa.

On je naglasio da je više puta rekao da je siguran da će dobri odnosi Srbije i SAD biti nastavljeni bez obzira na rezultat predsedničkih izbora u SAD, na kojima je pobedio Džo Bajden.

Dodao je da se Srbija ni na koji način ne meša niti se mešala u unutrašnja pitanja drugih država, uključujući i SAD. “Odnosi Srbije i ove zemlje se ne mogu vratiti unazad niti bi trebalo da se vrate unazad time što bi se poništavalo sve ono što smo do sada ostvarili sa SAD u vreme Trampovog mandata”, istakao je Dačić.

On je rekao da je Srbija imala dobar odnos s Trampovom administracijom u smislu da su pokrenuta pitanja od regionalnog značaja, da su oni imali više razumevanja za srpsku poziciju i da je sada moguće tražiti neki kompromis za odnose Beograda i Prištine.

“Kako će se ponašati Bajdenova administracija ostaje da se vidi, ali sigurno neće biti povratka na neki period iz devedestih godina, kada je Bajden imao neke ocene koje svakako nisu povoljne po srpski narod”, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još