• Početna>
  • Vesti>

Zemaj: Nove mere ne znače zabranu, već kontrolisano kretanje građana

Nakon stupanja na snagu odluke Ministarstva zdravlja da se tokom vikenda zatvore svi privredni objekti uključujući i ugostiteljske u cilju suzbijanja koronavirusa, kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj je pojasnio da se ne radi o blokadi i zabrani kretanja, već o rigorozno kontrolisanom kretanju.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je odobrio odluku Ministarstva zdravlja za suzbijanje koronavirusa, da se večeras od 20 časova do 5 časova u ponedeljak zatvore svi privredni objekti i preduzeća kao i komercijalni i rekreativni centri i objekti  koji pružaju ugostiteljske usluge na Kosovu.

Zemaj je naglasio da su nove mere u korist svih građana, javnog zdravlja i da se spreči uvođenje vanrednog stanja.

„Nove mere su u korist svakog od nas, u korist su javnog zdravlja i zaštite zemlje od vanrednog stanja. Današnje mere nisu blokada države, već rigorozno kontrolisano kretanje, odnosno ne znači zaustavljanje kretanja građana, tamo gde je to neophodno“, objavio je Zemaj na Fejsbuk nalogu.

Upozorio je na porast broja zaraženih koronavirusom i istakao institucionalnu odgovornost za preduzimanje rigoroznih mera za suzbijanje virusa.

„Pored odluke vlade, imamo i odluke o posebnim merama u sedam opština: Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Podujevo i Štimlje. Svaka druga opština koja uđe u crvenu zonu zaraze, prema broju stanovnika (u priloženoj mapi), biće podvrgnuta istoj meri“, dodao je Zemaj  objavi.

Kosovska policija i inspekcije su dužne da izvrše rigoroznu kontrolu sprovođenja mera, odluka i Zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije na teritoriji Kosova.

Odluka Ministarstva zdravlja takođe predviđa da pekare, apoteke, male prodavnice i pumpe za gorivo budu otvorene tokom vikenda.

Odluka je doneta zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, stupa na snagu danas i biće primenjena i u ostalim opštinama koje uđu u crvenu zonu broja zaraženih.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još