Petković sa direktorkom Kancelarije UN u Srbiji: Međunarodne organizacije da stvore uslove u kojima napadi na Srbe neće biti tolerisani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i direktorkom Kancelarije UN u Srbiji, Simonom Mirelom Mikulesku, koja odlazi na novu funkcije.

Petković je sagovornicu upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Tom prilikom Petković se posebno osvrnuo na incidente koji su se poslednjih meseci dogodili u selima južno od Ibra, istakavši da međunarodne organizacije i institucije na terenu imaju važan zadatak da stvore uslove u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani. U svetlu toga, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio nezamenjivu ulogu Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava.

Petković je Mikulesku upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, podsetivši da Priština sedam i po godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, što se nepovoljno odražava na efikasnost sprovođenja dijaloga i proces normalizacije odnosa.

Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu i na mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja, ali i na ispunjavanu svih do sada postignutih sporazuma, što je u interesu celog regiona, iako je više nego očigledno da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, naglasio je Petković.

Petković je zahvalio Simoni Mireli Mikulesku na dosadašnjoj saradnji, poželevši joj mnogo uspeha na novoj funkciji i izrazio nadu u nastavak dobre saradnje Vlade Republike Srbije sa Kancelarijom UN u Beogradu i Misijom UN na Kosovu i Metohiji.

Sastanku je prisustvovao i dosadašnji zamenik Simone Mirele Mikulesku, Pol Meklenburg, koji će u narednom periodu biti vršilac dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara Organizacije ujedinjenih nacija i direktora Kancelarije UN u Srbiji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto> Kancelarija za KiM

Comments