• Početna>
  • Vesti>

Tači i Veselji odleteli za Hag, počinju suđenja za ratne zločine liderima OVK

Bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači i dvojica njegovih nekadašnjih bliskih saradnika Kadri Veselji i Redžep Seljimi prebačeni su avionom u Hag, gde će suočiti sa optužnicama za ratne zločine koje je protiv njih podigao Specijalni sud za zločine OVK. Politički i institucionalni vakuum na Kosovu.

Kosovski predsednik i bivši politički lider OVK, Hašim Tači je sa dvojicom nekadašnjih saradnika, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem prebačen u Hag, nekoliko časova pošto im je Specijalni sud potvrdio optužnicu za ratne zločine.

Tači je, odmah po potvrđivanju presude, podneo ostavku na mesto kosovskog predsednika, čime je postavljen scenario za ozbiljnu političku borbu oko izbora njegovog naslednika.

“Pre nekoliko trenutaka od nadležnih u Specijalnom sudu obavešten sam da je protiv mene potvrđena optužnica. Biću dostupan pravdi i molim sve da ne gube strpljenje i nadu”, izjavio je Tači.

Rekao je i da podnosi ostavku kako bi izbegao da se predsednik nađe optužen u Hagu.

Tačija će, privremeno, na mestu kosovskog predsednika zameniti Vljosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, ali je još uvek nejasno ko će trajno zauzeti tu funkciju, posebno pošto su ova hapšenja u velikoj meri obezglavila Demokratsku partiju Kosova.

Specijalni sud za zločine OVK još je u junu objavio predlog optužnice protiv Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK, Veseljija koji se tim dokumentom terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progon i mučenje.

Predlog optužnice objavljen je pošto se Specijalizovano tužilaštvo žalilo da Tači i Veselji, nizom poteza, podrivaju rad Specijalizovanih veća, što je potvrdio i generalni sekretar UN Antonio Guteres u polugodišnjem izveštaju o stanju na Kosovu.

Zaštita svedoka ključ je eventualnog uspeha rada Specijalnog suda, posebno jer je Haški tribunal, tokom suđenja Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju, nije uspeo da zaštiti svedoke, što je na kraju procesa, dovelo do oslobađanja nekadašnjih komandanata OVK.

Pre Veseljija optužnica je potvrđena i za Redžepa Seljimija, jednog od regionalnih komandanata OVK koji je funkcioner pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još