• Početna>
  • Vesti>

Specijalizovana veća Kosova potvrdila hapšenje Krasnićija

Informacija da je nekadašnji portparol OVK Jakup Krasnići uhapšen i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, sinoć je zvanično potvrđena iz Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi u saopštenju za medije, hapšenje je izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, na osnovu potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a naloge za hapšenje i dovođenje izdao je sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

“Specijalizovano tužilaštvo izvršilo je hapšenje uz operativnu i logističku podršku Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), u skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova. Policija Kosova je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu. Uskoro će uslediti podrobnije vesti, uključujući informacije o objavljivanju potvrđene optužnice, odnosno verzije u kojoj je po potrebi deo teksta redigovan” stoji u saopštenju.

U skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima optužnica se mora objaviti najkasnije do prvog pristupanja optuženog sudu.

Devet sati je trajala akcija specijalaca Euleksa a iz njegove kuće su odneta pronađena dokumenta i kompjuter, javlja dopisnik RTS-a.

Krasnići je inače već ispitivan u Haškom sudu. On je drugi visoki pripadnilk bivše Oslobodilačke vojske Kosova kojeg hapse i odvode u Hag. Tamo je već Saljih Mustafa, jedan od regionalnih vođa bivše OVK na području Podujeva i protiv njega je otvoren sudski proces.

Krasnići je bio portparol pri glavnom štabu bivše OVK i bio odgovoran za područje Glogovca, zajedno sa Fatmirom Ljimajem.

Posle rata je bio predsednik kosovske skupštine.

Pretpostavlja se da je na optužnici na kojoj su i ostali članovi Glavnog štaba – poput Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih.

Iz haškog suda su reagovali i naveli da se radi o spekulacijama. Dakle, i kada su u pitanju Tači i Veselji, i tu očekujemo razvoj događaja.

U toj optužnici se navodi da su Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi, osumnjičeni za skoro 100 ubistava, a da su žrtve Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Kosovska vlada saopštila je da će poštovati akciju Euleksa, jer je Specijalni sud deo kosovskog pravosudnog sistema.

U haškom sudu za sada su četvorica pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Hisni Gucati i Nasim Haradinaj odvedeni su u Hag zbog objavljivanja dokumenata koji su procureli iz Haškog suda.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Comments

Pročitaj još