Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv Kadrija Veseljija, potvrđena je, saopštila je ova stranka na konferenciji za štampu, prenosi Koha.

O ovome je obavešten u sredu, rekao je Veselji dodajući da će dobrovoljno otputovati u Hag.

Nije naznačio i kada će se to desiti.

Kako je saopštila kancelarija Specijalozovanog tužiova u aprolu, Veselji „i drugi“ čine deo optužnice na kojoj je i kosovski predsednik, Hašim Tači.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Ovo je četvrta potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva, prethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje 6 i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsedavajući kosovske skupštine, Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šte se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juše i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je j svutroc svojevoljno otputovao u Hag.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još