Izložba “Bezimeni” od 6. novembra u Gračanici

Dom kulture „Gračanica“, Fondacija „Simonida“ i Kosovskometohijski odbor Matice srpske organizuju izložbu radova mladih vajara Kosova i Metohije, u Galeriji Doma kulture „Gračanica“, u petak 06. novembra 2020. godine, od 19 časova.

Izložba pod nazivom „Bezimeni“ je prvo predstavljena u Malom likovnom salonu u organizaciji sa Kulturnim centrom Novog Sada prošlog meseca, a sada će i publika u Gračanici imati priliku da vidi radove mladih vajara koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

„Dom kulture „Gračanica“ je u dužem periodu, na različite načine pratio njihov rad, identifikovao ih i imao, delimičan uvid u stvaranje. Ulazak u geto-atelje i izlazak na svetlo ovih radova, nije samo otkrivanje bezimenih stvaralaca, nego i otkriće jedne svedene poetike oblika koja nastoji da se konstituiše kao posebni izraz nastao između različitih oblika i fenomena zla. Ova izložba, prvi put identifikuje, predstavlja i okvirno vrednuje jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Kosova i Metohije. Ovaj skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan.“ – pišu u predgovoru kataloga Maja Todić i Nebojša Jevtić, selektori izložbe.

Na izložbi će biti izloženi radovi sledećih autora: Igora Čepkenovića (Lipljan), Đorđa Jocića (Vučitrn), Ane Gašić (Osojane, Istok), Vladimira Antića (Kosovska Mitrovica), Slaviše Mihajlovića (Kosovska Kamenica), Branislava Ristića (Štrpce), Nenada Milosavljevića (Donja Gušterica, Lipljan), Milisava Šarca (Kosovo Polje) i Aleksandre Stanković (Prizren). Svaki od njih zastupljen je sa po dve skulpture.

Napomena: Zbog pandemije virusa COVID-19, otvaranje izložbe će proteći uz poštovanje pravila i uputstava koja su propisana, sa smanjenim brojem posetilaca.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 06. do 20. 11. 2020. u periodu od 9 do 15 časova. Otvaranje izložbe možete pratiti uživo od 19 časova na fejsbuk stranici Doma kulture „Gračanica“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom kulture “Gračanica”

Comments

Pročitaj još