Drecun: Nepovratan proces utvrđivanja odgovornosti OVK

Foto: TV Most

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je danas, povodom potvrđivanja optužnice Hašimu Tačiju, da je najvažnije to što je proces utvrđivanja istine o zločinima, koje je počinila teroristička OVK i kažnjavanje odgovornih nepovratan i da se odvija u dobrom pravcu.

Četiri potvrđene optužnice, među kojima su, kaže, one protiv Tačija i Kadrija Veseljija, pokazuju da se radi o ljudima koji su pripadnici iste kriminalne terorističko-zločinačke organizacije.

“To je takozvana “Drenička grupa” koja je bila u osnovi izveštaja Dika Martija. Mislim da ćemo imati još potvrđenih optužnica prema osobama koji su pripadnici te terorističke grupacije i to je sam vrh terorističke OVK”, rekao je Drecun za Tanjug.

On je naveo da je Hašim Tači bio na čelu “političkog krila”, a Kadri Veselji “obaveštajnog sektora”, i sada se, po njemu, očekuje i optužnica protiv Agima Čekua, koji je bio jedan od komandanata “vojnog krila”.

“Ko će se još naći na optužnicama, to ćemo videti”, rekao je Drecun.

Drecun ne očekuje neku dodatnu političku nestabilnost u Prištini, jer je, kaže, tamošnja politička situacija godinama nestabilna, jedino će se, dodaje, sada “koplja lomiti” oko toga ko će biti novi predsednik tzv. Kosova.

“Ne znam ko bi mogao da bude, ima mnogo kandidata, čak vidimo da se Haradinaj nešto ponovo kandiduje. To će sada biti međusobni partijski odnosi među Albancima. Videćemo ko će uspeti da obezbedi podršku”, rekao je on i dodao da je njemu najvažnije to što proces utvrđivanja odgovornosti za zločine OVK napreduje.

Kada je reč o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, Drecun kaže da oni sada mogu da pokušaju da ga “razvlače”, ali generalno je problem to što Priština odbija da ispuni ono što je već dogovoreno.

“Priština pokušava da nametne da se razgovara isključivo o međusobnom priznanju. Potpuno je jasno da to Beograd neće da prihvati, a Priština ne želi nastavak razgovora. Može da koristi sada hiljadu razloga, ali mi imamo suštinski problem jer Priština ne želi kompromisno rešenje”, rekao je Drecun.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još