• Početna>
  • Vesti>

Kozarev: Ako nešto u SAD krene neželjenim tokom građani Srbije mogu da se obrate ambasadi

Diplomata u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Dušan Kozarev izjavio je za Kosovo Onlajn da su u oba izborna štaba u SAD porasle tenzije i iščekivanja, naročito na društvenim mrežama, i da jedni i drugi proglašavaju očekivanja svojih pobeda.

“U gradu je opsadna atmosfera u bezbednosnom smislu. Ja sam nekoliko stotina metara od Bele kuće i primetno je da je puno policije, da je puno specijalnih snaga bezbednosti, da su i ugostitelji i prodavci preduzeli mere opreza očekujući moguću eskalaciju tenzične atmosfere. To se nije desilo. Jeste bilo nekih pojedinačnih slučajeva i incidenata tokom noći, ali su oni rešeni”, rekao je Kozarev.

On je naglasio, da se i pored preduzetih mera u centru Vašingtona, običan život odvija bez prepreka. Pojedinim službenicima je preporučeno da rade od kuće ili da ranije završavaju radni dan, rekao je on.

“U slučaju bilo kakve potrebe naših građana, da nešto krene neželjenim tokom, mogu da se obrate za pomoć i podršku ambasadi Srbije u Vašingtonu”, rekao je Kozarev.

On je ocenio da je u Vašingtonu aktivna atmosfera mnogo više nego u ranijim izbornim ciklusima.

“Atmosfera ovih izbora je po mnogo čemu specifična. Odvija se u kovid atmosferi uz preduzete zaštitne mere, jedan broj glasača je glasao putem pošte. Situacija je drugačija nego ranije, nema jasnog ishoda, nema ubedljivog rezultata ni za jednog od kandidata, nema brzog rešenja. Ljudi sada čekaju da pristignu rezultati glasanja putem pošte iz tzv. kolebljivih država, država koji nose veliki broj elektorskih glasova i koje bi mogle presudno da utiču na ovaj izborni proces. To može da traje i narednih desetak dana, s obzirom na rok za prebojavanje glasova u pojedinim državama”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još