• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbin sam rodom, ali ne mislim da sam zbog toga bolji od bilo kojeg Albanca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nema nikakvih pretenzija prema drugima, ne želi ništa tuđe, već samo da srpski narod bude svoj na svome i ima pravo da čuva svoje ime i prezime, što je dozvoljeno svima u Evropi i svetu, prenosi Tanjug.

Vučić je, u intervjuu televiziji “Vijesti”, upitan da li sebe vidi kao predsednika svih Srba i da li je Crna Gora deo tog srpskog sveta koji navodno želi da stvori, odgovorio da je on predsednik Srbije i da je ponosan na tu činjenicu, za razliku od jednog njegovog prethodnika koji to nije bio.

“Srbin sam rodom, ali ne mislim da sam zbog toga bolji od bilo kojeg Albanca, Hrvata, Makedonca, Mađara, Bošnjaka ili bilo koga drugog. Ne znam šta znače različiti termini koje neko hoće da koristi. Koncentrisan sam na Srbiju, ali imam naravno obavezu da se pitamo i pomognemo opstanku svog naroda gde god je moguće, opstanku našeg pisma, jezika, kulturološkog, pa čak i ekonomskog”, objasnio je on dodajući da je to svakom u Evropi i svetu dozvoljeno.

Ukazao je na položaj koji imaju Albanci u Severnoj Makedoniji, a procentualno ih je značajno manje nego Srba u Crnoj Gori, što dovoljno govori za sebe i dovoljno govori o navodnoj srpskoj hegemoniji i srpskom svetu.

“Ne diramo nikoga, nećemo ništa tuđe, ništa što pripada građanima Crne Gore, već samo da budemo svoj na svome, da naš narod ima pravo da čuva svoje ime, prezime, jezik i svoje pismo. Spremni smo da pomognemo i da pomognemo mnogo više nego što neko misli da možemo”, kazao je on.

Vučić je istakao da je zbog toga toliko strastveno ušao u inicijativu “mini Šengen” jer zna da međusobno možemo da pomognemo jedni drugima, umesto da što lažemo sebe da će to neko iz inostranstva učiniti.

Istakao je da smatra da je saradnja u regionu važna za svaku od naših zemalja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će iz rada mitropolita Amfilohija, a naročito poslednjih godina, mnogo pouka moći da se izvuče i da se razume da samo uz jedinstvo i zajedništvo srpski narod može sve da ostvari.

Na pitanje novinara da li bi smrt mitropolita mogla i u kojoj meri da utiče na položaj SPC, a posredno i na poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori, on je rekao da će “tek da se vidi koliko smo izgubili smrću mitropolita, inače velikog i harizmatičnog čoveka”.

To je veliki gubitak i za SPC i za mitropoliju crnogorsko-primorsku”, rekao je Vučić.

Očekuje, kako ističe, da će crkva, dobro vođena rukom patrijarha Irineja i ostalih episkopa, umeti na uspešan način da podigne energiju srpskog naroda i želju da ostane svoj na svome i da živi u jedinstvenim odnosima sa svojim narodom u svim delovima bivše Jugoslavije.

Srbija i Crna Gora moraju da budu bliske jedna drugoj, da sarađuju jedni sa drugima.

Na pitanje da li misli da će u svim krugovima u Crnoj Gori biti shvaćeno da je njegovo prisustvo na sahrani mitropolita biti značajno za još bolje odnose Srbije i Crne Gore, kako to misli vladika Joanikije, Vučić kaže da uvek ima više tumačenja.

Nisam saglasan, ali poštujem odluku DF-a 

Vučić je rekao da nije saglasan sa odlukom lidera Demokratskog fronta da podrže manjinsku vladu Zdravka Krivokapića, ali da poštuje njihovu odluku.

Novinarima u Podgorici je rekao da su mu tokom susreta lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević preneli da će podržati vladu Zdravka Krivokapića.

“Ja sam im na to odgovorio: Super, vi donosite odluke, ja se ne mešam. I to pokazuje koliko Srbija nema uticaj. Da ste mene pitali da li bih ja na takav način bilo kada i bilo koju vladu podržao, ja ne bih”, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još