Prvi kontingent vojske Severne Makedonije otputovao na Kosovo i Metohiju

Prvi kontingent vojske Severne Makedonije danas je otputovao za Kosovo i Metohiju, gde će učestvovati u misiji Kfora, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, prenosi MIA.

Kontingent od 44 pripadnika je prva misija vojske Severne Makedonije od kako je ta zemlja postala 30. članica NATO-a.

Prema navodima ministarstva, učešće pripadnika makedonske vojske u misiji Kfora na Kosovu nastaviće da se povećava 2021. godine.

Ministarstvo odbrane navodi da, učestvovanjem u misiji Kfora na KiM, Severna Makedonija zauzima mesto u NATO-u kao “zemlja mira, bezbednosti i stabilnosti na Balkanu”.

Kako dodaje, plan je da se od sledeće rotacije poveća broj vojnika u misiji Kfora na više od 60, a od leta naredne godine, “zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom – američkom nacionalnom gardom Vermota, van uspostavljenih rotacija, doprinese za period od devet meseci sa više od 100 pripadnike vojske”.

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska navela je na Fejsbuku da će prvi makedonski kontigent od 44 pripadnika vojske iz kasarne u Tetovu u narednih šest meseci raditi kao štabni oficiri u komandi Kfora u Prištini i obezbeđivati regionalni komandu “Kfor-Zapad”.

Na svečanosti povodom slanja vojske, pre dve nedelje, prisustvovali su predsednik Stevo Pendarovski, premijer Zoran Zaev i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Izvor: Tanjug, RTS

Foto: mod.gov.mk

Comments