• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada večeras usvojila dodatne anti–kovid mere – prva o ulasku stranaca

Predstavnici kosovske vlade održali su danas onlajn sastanak na kojem su odobrene nove mere kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, piše Gazeta Ekspres.

Kako je saopšteno iz Vlade, primena anti-kovid mera počeće u ponedeljak.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa doneto je 30 novih mera, a prva na toj listi je da „svi strani državljani koji ulaze na Kosovo, a koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja prema službenoj listi ECDC, moraju da dokažu putem RT-PCR testa u Sarsu COV-2 da su sa negativnim rezultatom na kovid -19, zasnovan na principu reciprociteta, uz sledeće izuzetke:

1.1 Prilikom ulaska preko međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ ne treba imati sertifikat za negativni RT-PCR test, uzimajući u obzir da će strani državljani prolaziti samo kroz teritoriju Kosova, i pod uslovom da na ulazu potpišu izjava da će u roku od 3 sata napustiti teritoriju Kosova;

1.2 Tokom ulaska na kopnene granične tačke, za izlazak kroz vazdušne tačke, sa Međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ i kopnenih tačaka, nije potrebna potvrda na negativni RT-PCR test, strani državljani su dužni da predoče avionsku kartu i potpišu deklaraciju da će u roku od 3 sata napustiti teritoriju Kosova;

1.3 Profesionalni prevoznici (vozači) ne moraju imati sertifikat za negativni PCR test, pod uslovom da se poštuje protokol za međunarodni transport;

1.4 Za organizovani prevoz autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom nije potreban negativni RT-PCR test, pod uslovom da je potpisana deklaracija da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 sati;

1.5 Strani državljani koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu, po ulasku moraju da podnesu potvrdu za negativni RT-PCR test, sačinjenu najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo;

1.5.1 U slučaju nepredstavljanja negativnih test dokaza, strani državljani su obavezni da se samoizoliraju sedam dana;

1.6 Stranim diplomatama akreditovanim na Kosovu, kao i članovima njihovih porodica, nije potreban sertifikat za negativni RT-PCR test;

1.7 Strani državljani kojima je zakazano lečenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu, mogu ući ako podnesu potvrdu za negativni TR-PCR test, napravljen najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo, i potvrdu na određeni rok izdala bolnica;

1.8 Vlasnici ličnih dokumenata izdatih na Kosovu, ali sa adresom prebivališta u drugoj državi po ulasku na Kosovo, moraju da podnesu potvrdu za negativni RT-PCR test, sačinjenu najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo.

Kako se navodi iz kosovske vlade, odluke donete na ovoj sednici će se ponovo razmatrati u roku od dve nedelje, u zavisnosti od epidemiološke situacije, i važiće do donošenja druge odluke.

Takođe, prethodna vladina odluka doneta 25. septembra ove godine se ukida.

Institucije i ugostiteljski objekti

Današnjom odlukom na elektronskoj sednici, kosovska vlada je iznova izdala nalog javnim institucijama dase pridržavaju Priručnik za zaštitu od širenja covid -19 i najavila oštrije kontrole pridržavanja mera. Uz to, ove institucije su u obavezi da obezbede građanima na ulazu dezinfekciona sredstva i maske, dok svuda mora biti istaknuto da je ulaz bez maske zabranjen.

Opštine se pozivaju da reaktiviraju lokalne krizne štabove na kojima je i obaveza da prate oporavak zaraženih i redovno izveštavaju centralne institucije.

Potvrđeno je i ranije pisanje medija o ograničavanju radnog vremena za tržne centre, restorane i kafiće u periodu od 21:00 do 05:00 iz čega je, međutim, izuzeta usluga dostave, odnosno pripreme narudžbina za poneti.

Kao i ranije, ugostiteljski objekti su pored ovog ograničenja radnog vremena, u obavezi da obezbede distancu od 2 mesta između stolova, obezbede dezinfekciona sredstva na svim stolovima.

Merenje temperature je obavezno za sve prilikom ulaska u javne i privatne objekte, odlučila je još kosovska vlada.

Zabrane okupljanja

Kosovska vlada je, uprkos apelima hotelijera, večeras zabranila i sva javna okupljanja više od 5 osoba na javnim trgovima, u parkovima i drugim javnim mestima. To u praksi podrazumeva i seminare, radionice, venčanja i porodične zabave, kao i bilo koji drugi oblik organizacije koji podrazumeva okupljanje ljudi.

Zatvaraju se stočne i auto pijace na čitavom Kosovu, a klanje životinja biće dozvoljeno samo u ovlašćenim klanicama.

Dozvoljene verske i kulturne ceremonije i aktivnosti, ali pod određenim uslovima

Zabrana javnog okupljanja, međutim, ima i set izuzetaka.

Verske ceremonije i aktivnostima u verskim objektima i van njih su dozvoljene u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID -19, ali je merenje temperature obavezno za sve pri ulasku u objekat.

Isto tako, dozvoljene su kulturne aktivnosti institucija, pozorišta, biblioteka, filharmonije, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, muzeja, kulturnih centara, ali samo uz korišćenje 30% kapaciteta. Ovaj prag odnosi se na sve aktivnosti, uključujući i vežbe, a obavezno je i merenje temperature prilikom ulaska u objekat.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti, kako treninzi, tako i takmičenja u zatvorenom i na otvorenom. U zatvorenom prostoru na treningu može učestvovati do 20 ljudi, a na takmičenju do 50. Organizatori se međutim moraju pridržavati lokalnih i međunarodnih sportskih protokola i uputstava i Priručnika za zaštitu od širenja COVID-a -19. Merenje temperature je obavezno tokom ulaza u zatvorene sportske objekte kao i sportske objekte na otvorenom.

Fitnes i zatvoreni bazeni dozvoljeni su za individualne rekreativne aktivnosti ali do maksimalne iskorišćenosti kapaciteta do 40% i uz pridržavanje mera iz Priručnika za zaštitu od širenja COVID -19. Merenje temperature je obavezno za sve prilikom ulaska u ove objekte.

Javni prevoz

Sva vozila javnog prevoza , autobusi, kombiji, taksiji mogu koristiti samo pola svojih kapaciteta kako bi putnicima obezbedili distancu.

Vrtići i obrazovne institucije

Vrtićima je dozvoljen rad, ali su oni podložni proceni i nadzoru od strane opštinskih vlasti posebno kada je pridržavanje mera Priručniku za zaštitu od širenja covid -19 u pitanju. Merenje temperature je obavezno i prilikom ulaska u ove objekte.

S druge strane, nastava u svim visokoškolskim ustanovama, javnim i privatnim, mora biti organizovana onlajn. Iz ovoga su izuzeti ispiti i praktični i laboratorijski rad organizuju se normalno.

Studentski domovi i menze ostaju otvoreni i rade poštujući preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Ograničenje kretanja i pomoć hroničnim bolesnicima

Kosovska vlada iznova je odlučila i da uvede meru ograničenja kretanja. Ovoga puta ona se odnosi samo na starije od 65 godina kojima će ovom odlukom kretanje biti dozvoljeno u intervalima od sati 6:00-10: 00 i 16: 00-19: 00, osim ako ne moraju dom da napuste iz zdravstvenih razloga.

S druge strane, osobe sa hroničnim bolestima i trudnice treba da budu oslobođene od odlaska na posao, i poslodavci se pozivaju da stvore uslove za njihovo angažovanje od kuće. Opštinama se, isto tako, nalaže da povećaju napore za pružanje zdravstvenih usluga hroničnim bolesnicima u kući.

Korisnici socijalnih davanja, oslobođeni su od javljanja nadležnom ministarstvu.

Svi koji krše mere uključujući rukovodstvo javnih i privatnih institucija biće kažnjeni u skladu sa Zakonom br. 07 / l-006 o sprečavanju i borbi protiv pandemije covid-19.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta expres

Foto: Gazeta expres

Comments

Pročitaj još