• Početna>
  • Vesti>

OEBS na Kosovu u službi promovisanja medijske pismenosti među mladima

Misija OEBS-a na Kosovu završila je deseto i poslednje onlajn predavanje o medijskom i informatičkom obrazovanju u digitalnom dobu, za učenike osnovnih i srednjih škola na srpskom jeziku na Kosovu.

Predavanjima je bilo obuhvaćeno deset škola u regionu Peći, Gnjilana, Prizrena i Prištine i učestvovalo je 155 učesnika.

Misija Oebsa navodi da je predavanja držala novinarka Anamari Repić, a predavanja su učenike učila kako da kritički komuniciraju sa medijima i kako da analiziraju i procenjuju medijski sadržaj.

Razgovarali su o načinima razumevanja i dekonstrukcije medijskih poruka, stereotipizaciji, medijskoj propagandi, lažnim vestima i opasnostima novog fenomena „dubokog lažnog“.

Šef Odeljenja za medije u misiji Oebsa Dane Koruga rekao je da predavanja pomažu studentima da procene i kritički stupe u interakciju sa informacijama sa kojima se svakodnevno susreću.

“Nastojimo da angažujemo medijske profesionalce, naučnike, nastavnike i aktiviste da udruže snage, razviju inovativne alate i preduzmu inicijative koje pomažu u borbi protiv dezinformacija i podstiču kritički pristup u interakciji sa medijima. Na našim predavanjima podstičemo studente da budu svesni prepreka i izazova koji dolaze kroz različite oblike medija, dajući im alate da razumeju krajnje ciljeve i uticaj koji medijski sadržaj ima “, rekao je Koruga.

Misija nastavlja da podiže svest šire javnosti kroz televizijske programe o medijima i informatičkom obrazovanju.

Samo u 2020. godini proizvela je i emitovala deset emisija u saradnji sa Radiom Goraždevac, a 9. oktobra je pokrenula seriju od šest televizijskih obrazovnih programa proizvedenih u saradnji sa Televizijom Kljan Kosova pod nazivom “Edumedia“.

U narednim mesecima biće emitovano još šest informativnih video zapisa o medijskom obrazovanju.

Misija OEBS je takođe angažovana na uključivanju medijskog i informatičkog obrazovanja u formalni obrazovni sistem na Kosovu, omogućavajući predavanja na Odeljenju za novinarstvo Univerziteta u Prištini i seminare na Univerzitetu u Prizrenu.

Takođe je, dodaje se, sarađivala sa filmskim festivalom “DokuFest” u organizovanju kurseva obuke koji srednjoškolske nastavnike opremljuju sredstvima za medijsko obrazovanje za svoje učionice kako bi promovisali kritičko i analitičko razmišljanje među učenicima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto:  pixabay.com

Comments

Pročitaj još