• Početna>
  • Vesti>

Izveštavanje o dijalogu u Skupštini Kosova nedovoljno za transparentnost

Izveštavanje premijera Avdulaha Hotija u parlamentu i njegove konferencije o dijalogu smatraju se nedovoljnim da bi ovaj proces bio transparentan, piše Koha.

Stručnjaci za rad vlade i pregovaračkog procesa u Briselu i Vašingtonu kažu da su načini koje koristi šef vlade njegova obaveza, ali da njihov sadržaj ostaje problem.

Prema Arbereši Lodža iz Grupe za političke i pravne studije, razgovori u okviru dijaloga trebali bi biti javni do detalja.

“Vladi nedostaje odgovornost prema građanima Kosova zašto rade onako kako rade, iako premijer zbog konferencija za štampu ili izveštavanjem u Skupštini Kosova tvrdi da je transparentan prema građanima. Ali ustvari, ako pogledamo suštinu, ono što se predstavlja javnosti nisu glavni elementi transparentnosti“, rekla je Hodža.

Pokret “Fol”, s druge strane, ocenjuje da su premijerovi načini obezbeđenja transparentnosti namerni.

„Mnogo je više zakonskih obaveza koje vlada izvršava, i time pokušava da nas izveštavanjem u skupštini, politički izigra do te mere da sve to predstavi kao transparentnost. Ali mi ne vidimo rezultate “, izjavio je Erblin Hodža, istraživač iz Pokreta “FOL”.

Pored premijera, Lodža i Hodža kažu da o tokovima dijaloga treba da polaže račun pred građanima Kosova i koordinator za dijalog Skender Hiseni.

„Vlada Republike Kosovo, Kancelarija premijera, i dalje će biti transparentna za svaku fazu pregovora u okviru procesa dijaloga. Kroz izveštaje skupštini, konferencije premijera Hotija i saopštenja za štampu iz kabineta premijera, mediji i javnost biće redovno obaveštavani o svim temama o kojima će se razgovarati u Briselu. Budući da u ovoj fazi radimo na konačnom sveobuhvatnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa, ponavljamo da je vlada posvećena strogom sprovođenju osnovnih principa u ovom procesu. Osnovni princip je da nema dogovora ni o čemu dok se o svemu ne dogovorimo i ne postoji delimična primena sporazuma“, rekla je Antigona Badžaku Idrizi iz Kabineta premijera za komunikaciju sa javnošću.

Evropska unija kaže da je na Vladi Kosova da bira kako i koliko će informisati građane o onome o čemu se razgovaralo u Briselu.

Izvor:Koha ditore,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još