• Početna>
  • Vesti>

EU dodelila 10,8 miliona evra kao podršku za 281 novo radno mesto i izgradnju 6 obdaništa na Kosovu

Kancelarija Eevropske unije na Kosovu saopštila je da je EU ovog meseca dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra, kao podršku kosovskom privatnom sektoru, a i da bi se poboljšao pristup tržištu rada, poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu. Dodeljeni projekti takođe podržavaju i obrazovanje u ranom detinjstvu kroz izgradnju 6 novih obdaništa.

Ostale oblasti podrške obuhvataju putnu infrastrukturu i tzv. „tvining“ („Twinning“ – zajedničku, dvojnu) podršku za implementaciju Direktive EU o uslugama, što pomaže kosovskim preduzećima i potrošačima. Ova pomoć iz EU je deo paketa Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2016, čiji ukupni iznos je 71 milion evra.

Šef Kancelarije EU na Kosovu/specijalni predstavnik EU Tomas Šunjog (Szunyog) iskazao je zadovoljstvo zbog toga što su bili u stanju da dodele ove ugovore.

„Tokom poslednjih nekoliko nedelja EU je potpisala jedan broj ugovora čime je kompletirano ugovaranje Godišnjeg programa IPA iz 2016. godine. Od ovih projekata direktne koristi će imati 13 biznisa, stvoriće se i održavati 281 radno mesto, gde su takođe uključene i ugrožene grupacije ljudi, a obezbediće se i predškolske ustanove za oko 700 dece na Kosovu – u Prištini, Mazgitu, Gjilanu, Glogovcu, Srbici i Vitomirici“, rekao je Šunjog.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) je glavni finansijski instrument za pružanje podrške EU za zapadni Balkan i Tursku. Ova podrška ide u smeru usvajanja i implementacije političkih, institucionalnih, zakonskih, administrativnih, socijalnih i ekonomskih reformi koje su potrebne radi progresivnog usklađivanja sa vrednostima Evropske unije i pravilima, standardima, politikama i praksama EU u pogledu članstva u EU. Ova pomoć doprinosi stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu korisnika.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još