• Početna>
  • Vesti>

Mandatarka Ana Brnabić izložila ekspoze u Skupštini: “Ne odustajemo od ZSO”

Mandatarka za sastav nove Ana Brnabić izložila je ekspoze pred poslanicima i istakla šest ciljeva nove Vlade: dalja borba protiv virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti Srbije, unapređenje vladavine prava i sprovođenje reformi i dalje ekonomsko jačanje zemlje. Nova vlada imaće 21 resor i dva ministarstva bez portfelja.

Ana Brnabić je, izlažući ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine, rekla da drugi put u svom životu ima ogromnu čast da predstavi program Vlade RS i traži podršku za program.

Istakla je da je Srbija danas drugačija nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. godine.

“Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje. Počeli smo da verujemo u sebe, sopstvene kapacitete i sopstveni uspeh. Počeli smo da radimo, prestali smo da kukamo. Ne međunarodnom planu Srbija je zeljma koja se poštuje i uvažava, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uslovi”, naglasila je mandatarka za sastav Nove Vlade.

Navela je da je Srbija danas ekonosmki stabilna, da je nezaposlenost 7,3 odsto, a prosečna plata preko 500 evra.

“Ovo treba da bude na ponos svim građanima jer smo ovo uradili zajedno”, istakla je Brnabićeva dodajući da je srbija postigla mnogo u svim oblastima.

Prema njenim rečima, započeta je važna transpormacija Srbije ka društvu i ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i tehnologiji.

“Od 2017. godine informatika je obavezan predmet u osnovnim školama, od ove školske uveden je predmet digitalni svet da deca nauče i upoznaju se sa svetom u kom žive. Kompletna digitalizacija do 2022. godine u školama. Srbija je po ovome jedna od najnaprednijih zemalja u Evropi”, navela je mandatarka za sastav nove Vlade.

Ponovila je da će nova Vlada biti vlada kontinuiteta, političkog i ekonomskog.

Šest ciljeva nove Vlade 

Mandatarka je istakla da će nova Vlada imati šest ključnih ciljeva: dalja borba protiv koronavirusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti Srbije, unapređenje vladavine prava i sprovođenje reformi i dalje ekonomsko jačanje zemlje.

Govoreći o prvom cilju, Brnabićeva je rekla da su pred Srbijom teški dani, teška zima i teška 2021. godina.

Ukazujući da se potpuni oporavak sveta od koronavirusa očekuje tek 2029. godine, Brnabićeva je rekla da će tada odnos snaga u svetu biti potpuno drugačiji.

Podsetila je da su ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila velika, te da je od 2016. godine obnovljeno 80 domova zdravlja i ambulanti, a u toku su radovi na šest velikih domova zdravlja.

“Ulažemo više od 200 miliona evra u obnovu bolnica i više od 300 miliona u obnovu klinika i specijalizovanih bonca”, navela je Brnabićeva dodajući da se nada da će u prvih sto dana nove Vlade biti pokrenuta rekonstrukcija Kliničkog centra Vojvodine.

Najavila je i kompletnu digitalizaciju zdravstva tj. otvaranje jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona, gde će biti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni u svakom trenutku i na svakom mestu.

“Ne odustajemo od ZSO” 

Istakla je da su pred novom Vladom i ogromni politički izazovi, pre svega dijalog Beograda i Prištine.

Navela je da nova Vlada neće odustati od uspostavljanji Zajednice srpskih opština.

“Držimo našu reč i stojimo iza naših potpisa na sporazumu koji smo pregovarali i dogovarali i to očekujemo i od drugih. Nastavlja se politika zaštite nacionalnih interesa, mira i saradnje sa ciljem zaštite naroda, verske i kulturne baštine, ali i mira i stabilnosti regiona”, naglasila je mandatarka sa zastav nove Vlade.

Napomenula je da će na ovom pitanju nova Vlada sve svoje aktivnosti do detalja koordinirati sa predsednikom Srbije i predstavnicima srpskog naroda na KiM jer je, kaže, nacionalno jedinstvo po ovom pitanju apsolutni prioritet. 

“Država jača od kriminala” 

Mandatarka za sastav nove Vlade kaže da je posao države da mafiji i kriminalcima pokaže da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja i da se nikakve veze između predstavnika tih institucija i kriminalaca neće biti tolerisane.

“Moramo se posebno baviti bezbednošću predsednika Vučića koji je pokrenuo rat protiv mafije. Svedočimo najbezobzirnijim napadima na porodicu Vučića sa jednim ciljem – da ga dehumanizuju, sa ciljem da svaki napad na njega bude normalan i očekivan”, naglasila je Brnabićeva.

Smatra da je finansijska moć onih koji to rade ogromna.

“To ću lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka, boriću se za istinu i protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika Republike i njegove porodice”, istakla je Brnabićeva napominjući da je zadatak da se preseku izvori finansiranja kriminalaca i njihovih veza sa institucijama.

Dalji ekonomski napredak

Mandatarka ističe da Vlada mora da radi još više jer još uvek nisu svi osetili dobrobit ekonomskog napretka. 

Podseća na program “Srbija 2020-2025”, koji sadrži projekte koji će podići kvalitet života svakog građanina.

Kaže da je za nekoliko godina izgrađeno 320 kilometara auto-puteva. Podseća da je započeta izgradnja novih puteva i da će neki uskoro biti završeni.

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, započeti su radovi na brzoj prizi Beograd – Novi Sad.

Ana Brnabić je najavila početak radova na brojnim saobraćajnicama u Srbiji i modernizaciji železničke mreže.

Rekla je i da će uz nove investicije istočni deo zemlje biti privlačniji investitorima. Aerodrom “Morava” će imati još jednu pistu.

“Pored konkretnih projekata, moramo da nastavimo da menjamo stvari u zemlji i povećamo ukupnu produktivnost naših firmi”, rekla je Brnabićeva. 

Kako ističe, da bi se povećao rast BDP-a za jedan procentni poen, trenutni nivo produktivnost mora da se duplira.

Mandatarka ističe da je neophodno poboljšanje preduzetničkog duha u Srbiji. Rekla je da će se raditi na izmenama i dopunama zakona o mladima i strategiji za mlade.

Ističe da se mora naći način da se efikasnije povežu nauka, privreda i industrija.

Ana Brnabić navodi da je i poljoprivreda izuzetno važna za rast. Kaže da je Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koja tokom pandemije nije imala nestašice hrane i namirnice.

Ističe da su ulaganja tokom prethodne vlade bila pametna, sistemska i strateška. 

“Obrazovanje jedan od ključnih prioriteta, potencijal veštačke inteligencije”

Jedan od ključnih prioriteta Vlade ostaće obrazovanje, rekla je Brnabićeva govoreći o jedinstvenom informacionom sistemu u obrazovanju.

“Po prvi put ćemo tačno, u dinar, znato koliko smo kao držav uložili novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da poboljšamo efekte tog ulaganja”, rekla je.

Najavila je fokus na predškolskom obrazovanji i uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolske ustanove.

“Ogroman potencijal, kada pričamo o ljudskim kapacitetimama, je u našoj dijaspori”. rekla je Brnabićeva.

Ana Brnabić kaže da da je usvojena strategija razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, i da smo postali tek 26. zemlja u svetu koja je usvojila takvu stretegiju, a prva u Jugoistočnoj Evropi.

Istakla je veliki potencijal u veštačkoj inteligenciji, za koju je rekla da će izmeniti čitav svet u narednom periodu.

Dodaje da je već počela primena strategije dodelom sredstava iz Fonda za nauku i da se razvijaju novi master programi na fakultetima.

Najavila je da će biti osnovan institut za razvoj veštačke inteligencije. 

Ulaganja u turizam i zaštitu životne sredine

Mandatarka je rekla da je ova godina bila pogubna za turizam i da zato mora da se nastavi ulaganje.

Ističe da je uspostavljen sistem e-turista koji predstavlja evidenciju svih kapaciteta i popunjenisti, što će se koristiti za bolje planiranje. 

“Nastavićemo da podstičemo ulaganja i subvencionišemo vaučere za odmore u Srbiji”, rekla je Brnabićeva.

Takođe, rekla je da smo došli u fazu akda moramo da se okrenemo zaštiti životne sredine. Navodi da to postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o kvalitetu života građana.

Pomenula je otpadne vode i kvalitet vazduha kao ono u šta će se uložiti značajna sredstva.   

Ističe da su smetlišta i rasute sanitarne deponije po Srbiji neprihvatljive, ali je dodala da su to ogromne investiceije koje polako dovode i do poskupljenja života građana.

Brnabićeva je najavila i da će se nastaviti ulaganja u energetiku i u nove izvore energije. Rekal je da će se voditi računa o ceni električne energije.

Unapređenje socijalne i populacione politike 

Mandatarka za sastav nove vlade rekla je da će prioriteti u oblasti socijalne politike biti rad na izradi socijalnih karata i proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.

Prema njenim rečima, populaciona politika je izdignuta na nivo ministarstva i to već daje rezultate.

“Srbija jedina u regionu beleži rast živorođenih u 2019. u odnosu na 2018. Stopa broja dece po ženi prvi put posle 15 godina veća je od 1,5. Cilj je da izmenimo zakon o finansijskog podršci porodica sa decom, da bi se jasnije precizirale stvari i unapredile problematične stvari”, navela je Brnabićeva.

Izmenama zakona će biti predviđeno direktno isplaćivanje naknada trudnicama a ne preko poslodavaca, kako ne bi bilo kašnjenja i kako bi trudnice imale sigurnost.

Radiće se i na rešavanju stambenog pitanja mladih bračnih parova, subvencionisanja vrtića, izgradnji novih vrtića.

“Proevropska vlada”

Ana Brnbić je rekla da će Vlada koju će voditi biti proevropska i da će jedan od njenih prioriteta biti ubrzanje evropskih integracija.

Takođe, nastaviće se sa radom na usklađivnje Ustava sa evropkim pravnim tekovinama, u oblasti pravosuđa.

Govorila je i od medijskoj strategiji, ističući da će to biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom redu Vlade.

Kada je reč o novom ministarstvu za društveni dijalog i prava građana, Brnbićeva je rekla da će ono između ostalog raditi na unapređenju dijaloga i rada sa NVO.

“Moramo da radimo i gradimo poverenje, mogu da garantujem da je Vlada u potpunosti spremna i iskrena da ćemo na ovome raditi”, navela je mandatarka.

Kaže da nova Vlada mora da radi na jačanju demokratskog društva, ravnopravnom učešću građana u svim aspektima života.

“Visoko među prioritetima biće inkluzivno društvo, aktivna borba protiv diskriminacije, društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje građane”, naglasila je mandatarka.

Jedan od ciljeva – članstvo u STO

Ana Brnabić kaže da je lista SNS-a dobila veliko poverenje građana na izborima, i da to nosi veliku odgovornost za razvoj Srbije.

“Kroz sve izazvoe koji su pred nama, a ima ih mnogo, Srbiju moramo voditi i štititi kao slobodnu, nezavisnu i suverenu državu, koja je na evropskom putu, ali koja čuva odnose sa Ruskom Federacijm, Kinom i svim ostalim našim partnerima, uključujući UAE, Indiju Tursku, Brazil, i mnoge druge… i gradi sve bolje odnose sa SAD”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je jedan od ciljeva i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Kada je reč o regionu, kaže da samo siguran i bezbedan region obezbeđuje da je Srbija sigurna i bezbedna.

“Zato ćemo dalje predano raditi na regionalnoj saradnji”, navela je Brnabićeva i pomenula inicijativu mini-Šengen.

Rekla je da će se pokazivati interes za status Srba u regionu i njihovih prava, na isti način na koji se prava drugih naroda poštuju u Srbiji.

Poručila je da je Srbija opredeljena da jača odbrambene kapacitete i sistem odbrane.

“Uprkos svim izazovima, ponovo kažem, moramo da čuvamo mir i skoro posvaku cenu”, navela je Brnabićeva uz opasku da je to preduslov za očuvanje svega što je stvoreno. 

“Nema veće časti od služenja svojoj zemlji” 

Mandatarka je budućim ministrima, koje je predstavila, poručila da od njihi očekuje da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva.

“Nema veće časti od toga da služite svojoj zemlji i svojim građanima i tako očekujem od svih da se ponašamo svakog dana. Da se ne merimo sa trenutnim stanjem, da uvek težimo da postignemo više”, naglasila je Brnabićeva.

Rekla je da su Vlada i minisri odgovorni Skupštini i građanima.

“Pred nama su izazovna vremena i cilj da do 2025. prosečna plata mora biti 900 evra, da budemo zemlja modernog obrazovanja i infrasturkture, zemlja perspektive, zemlja pobednik u svakom msiliu, za to svako od nas mora da zna i da da sve od sebe svakog dana”, naglasila je Brnabićeva.

Comments

Pročitaj još