• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Za povratak i integraciju raseljenih, presudna mora biti vladavina prava, a ne politička volja

Za povratak i integraciju raseljenih lica, rešavanje bezbednosnih problema i imovinsko-pravnih sporova, presudna mora biti vladavina prava, a ne politička volja, istakao je danas ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić.

Naglasivši potrebu izrade Zakona o povratku raseljenih kojim bi mogla biti rešena sva postojeća sporna pitanja u pogledu održivog povratka, integracije, stabilizacije i razvoja svih zajednica, Jevtić je za to zatražio veću podršku svih relevantnih institucija i partnera, uključujući i kosovsku Skupštinu.

„Povratak i integracija raseljenih, rešavanje bezbednosnih problema i imovinsko-pravnih sporova, pokretanje sudskih postupaka su međusobno povezana pitanja i zato je to pitanje svih institucija, a ne samo Ministarstva za zajednice i povratak. Presudan faktor u tom smislu nikako ne sme biti politička volja već vladavina prava“, istakao je ministar Jevtić, predstavljajući izveštaj o radu ministarstva na čijem je čelu u ovoj godini Komisiji za prava i interese zajednica i povratak kosovske Skupštine.

Jevtić je članove komisije upoznao sa mnogobrojnim izazovima u pogledu povratka raseljenih, istakavši da lično nije zadovoljan procentom povratka.

Od postignutih rezultata u ovoj godini, ministar Jevtić je istakao uspešan početak izgradnje 91 kuće i nastojanje ministarstva da do kraja godine bude završena 101 kuća za povratnike i raseljene, završetak pet zgrada u opštini Štrpce u koje do kraja godine treba da se usele stanovnici pet kolektivnih centara iz ove opštine, renoviranje kolektivnog centra „Bergen“ u opštini Gračanica, opremanje nameštajem i belom tehnikom 65 novoizgrađenih kuća za povratnike, dodela 100 grantova za pokretanje biznisa i stvaranje prihoda u nevećinskim zajednicama, obezbeđenje privremenog smeštaja za 51 porodicu Roma, Aškalija i Egipćana – povratnika iz Severne Makedonije i Crne Gore, uručenje zimnice, prehrambenih i higijenskih paketa za 872 odabrane ugrožene porodice u saradnji sa opštinskim vlastima u najtežim momentima pandemije korona virusa na Kosovu, uspešna realizacija projekata za zajednice u pet opština i drugo. 

Jevtić je napomenuo da pomenute rezultate ne bi bilo moguće ostvariti bez svesrdne podrške međunarodnih partnera, a pre svega Kancelarije Evropske unije na Kosovu.       

Članovi komisije su jednoglasno pozitivno ocenili rad Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Jevtića, istakavši da je dosta toga postignuto u vanrednim okolnostima, prouzrokovanim pandemijom korona virusa i smanjenjem ovogodišnjeg budžeta ministarstva za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu.

Pojedini poslanici su istakli da je nedopustivo da 20 godina nakon sukoba na Kosovu imamo kolektivne centre u kojima žive raseljena lica i da će lično zagovarati ideju o povećanju budžeta ovog ministarstva i zatvaranje svih kolektivnih centara na Kosovu. 

Komisija za prava i interese zajednica i povratak broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u kosovskoj Skupštini. 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još