• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Kamberi ne želi dijalog, zalažem se za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država prema Bujanovcu i Preševu ima isti odnos kao i prema drugim delovima Srbije i da se ona lično, kao i predsednik Srbije, zalažu za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, prenosi Tanjug.

Brnabić je tako, na sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada, odgovorila narodnom poslaniku Ujedinjene doline -SDA Sandžak Šaipu Kamberiju koji je izneo kritike na račun odnosa države Srbije prema manjinama i najavio da ta lista neće glasati za novu vladu.

Ona je ocenila da se Kamberi bavi politikanstvom i govori politčkim floskulama, umesto da govori o onom šta je urađeno i o stvarima i vremenu u kojem živimo.

“Ako želite da nastavite da živite u 90-im, slobodno, ali vaša politička odgovornost je da pričate o temi koja je na dnevnom redu – kvalitetu života građana, a ne o ratovima i prošlosti”, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da joj je žao što Kamberi sam sebe diskriminiše, ali da nema pravo da diskriminiše ostale Bošnjake i Albance koji žive u Srbiji.

“Možete da imate osećaj manje vrednosti lično, ali mi ne diskriminišemo nikoga, vi ste za mene narodni polanik kao i svi drugi i imam poštovanje prema vama”, navela je Brnabić.

Ona je primetila da je Kamberiju važnije da” isproziva” Aleksandra Vučića nego da kaže da je uradio više od bilo kog političara za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.

Podsetila je da je Vučić prvi predsednik vlade koji je posle više decenija pozvao predsednika Albanije da poseti Srbiju i naglasila da je zahvaljujući Vučićevoj hrabrosti danas više nije vest da se susreću predsednici i premijeri dve zemlje.

Kako je rekla, Srbija želi da otvori prostor za saradnju, razmenu ljudi, kapitala i roba i dodala da je Vučić na tome radio uprkos svim kritikama jer je, kaže, razmišljao šta je dobro za Srbiju.

Vucicć je, podsetila je, pokrenuo unutrašnji dijalog o KiM za šta su ga mnogi, kaže, optužili za izdaju.

Brnabić je kazala da u ono što govori Kamberi više ne veruju ni Albanci i upitala šta je on uradio za njih pošto je decenijama u politici, osim sto je, kako je rekla, sebi obezbedio političku budućnost.

”Prema Bujanovcu i Preševu imamo isti odnos kao prema svim delovima Srbije. Ne možemo da dovedemo strane investicije u svaku opštinu, ali zato ste vi tu da podrzite lokalnu privredu, a ne da samo da kukate”, rekla je mandatarka.

Pozvala je Kamberija da govori o svim žrtvama, a ne samo albanskim jer je, kako je rekla, to način za dijalog i pomirenje koje nam je svima potrebno.

“Kada pričate o zločinima pričajte i o Žutoj kući jer je takav zločin nije viđen, da se otimaju ljudi i uzimaju im se organi. Poštujem sve žrtve i uvek sam za dijalog, ali vi ga ne želite. Bavite se politikanstvom, a ne onim što je važno za građane Srbije”, kazala je Brnabić.

Poslanik Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka Šaip Kamberi je odgovarajući mandatarki govorio je o tri sporazuma koji Albanci iz preševske doline imaju sa Srbijom, a sva tri se donose na integraciju Albanaca u državu.

“Dajte nam prikaz koliko su integrisani”, poručio je Kamberi.

Kamberi je svoje izgalanje počeo sa: “Mirdita, dobar dan”.

“Kada bih poslušao savet koji daje Meša Selimović čoveku kome želi dobro ne govori uvek ono što misliš, trebalo bi da ćutim, ali ja nisam izabran da ćutim već predstavljam glas Albanaca preševske doline”, rekao je Kamberi.

“Ja ne predstavljam ni žute, ni crne, ni plave, već diskriminsane Albance. Ko bi mogao da pomisli da će jedina opozicija u Skupštini Srbije biti Albanci i Bošnjaci. Baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao da proizvede čak ni Slobodan Milošević”, rekao je Kamberi.

Kako je dodao, vlast sastavljena od levog i desnog centra proizvela je, kako on vidi, totalitarnu vlast koja je izabrana preko demokratrskog procesa, baš kao što rade, kaže, svi moderni totalitarni političari.

Srbiju je uporedio sa Belorusijom, a vlast nazvao “retuširanim radikalima” koji se, kaže, brinu za svoj imidž, pa u vladi ima 11 žena, postoji i Ministarstvo za ljudska prava, i sve to izgleda kao “perfektan scenario”, dok se svakodvneno koristi govor mržnje i seksizam.

Kamberi je rekao da predsednik Srbije Aleksnadar Vučih govori kako otvara fabrike od Subotice do Vranja, a ne do Bujanovca i Preševa i pozvao ga da otvori bar jednu fabriku u tim opštinama.

Govoreći o položaju nacionalnih manjina, pozvao je Brnabić da predstavi etničku strukturu zaposlenih u bolnici u Branju ili na naplatnim rampama u Bujanovcu.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još