• Početna>
  • Vesti>

Tači: Specijalni sud me nije pitao o “žutoj kući”, pojedinci možda zloupotrebili rat

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je sinoć da izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija predstavlja optužbu protiv OVK, Sjedinjenih Američkih Država i Albanije, prenosi Gazeta Ekspres.

Tači je u emisiji “Real Story” na News24 podsetio da je u Specijalnom tužilaštvu u Hagu intervjuisan četiri dana.

“Pitali su me od trenutka kada sam se rodio, o osnovnoj školi, o srednjoj školi, o godinama kao studentu, o 81. godini. Četiri dana nisam imao pitanja o trgovini organima, jer toga nije bilo. Nije bilo pitanja o žutoj kući, jer ona nije postojala”, naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, albanska država trebalo bi da pita nekoga šta se dogodilo.

“Gde su ti kampovi, gde je trgovina organima, gde je “žuta kuća”. Ljudi koji su u to vreme bili zaduženi za institucije, treba otvoreno da govore, da li je bilo trgovine organima u Albaniji, da li je bilo “žute kuće”, da li je bilo kampova jer je na kraju Albanija bila geografsko područje, a OVK su više podržavale zemlje NATO-a, jer su imale kapacitet. Uloga Albanije je nezamenljiva, u njoj je smešteno oko pola miliona građana”, dodao je Tači.

“OVK se nije svetila”

Poručio je takođe da je izveštaj Dika Martija optužba protiv OVK, protiv Sjedinjenih Američkih Država i protiv Albanije. 

“Albanska država treba da se obrati Savetu Evrope, da li je bilo trgovine organima, da ili ne, žute kuće, da ili ne. Kao jedan od osumnjičenih, mogu lako da pozovem za svedoka Fatosa Nanoa, Mejdanija, Majka, Berišu i gospodina Metu”, istakao je Tači.

Tači je govorio i o ratnim zločinima i optužbama protiv OVK i njenih članova.

Kosovski predsednik je istakao da garantuje da se “OVK nikada nije svetila srpskom stanovništvu ili određenim pojedincima, ali da su možda postojali izolovani slučajevi kada su određeni pojedinci zloupotrebljavali plemenitost rata iz lične koristi”.

Kako je naveo, u kosovsko-srpskom ratu do danas na optuženičkoj klupi više ima Albanaca nego Srba, iako je “Srbija počinila genocid”.

“Građani Kosova nisu započeli rat jer su to želeli. Rat je strašan. To zna samo onaj ko je to doživeo. Šta je etničko čišćenje, silovanje žena, ubistvo dece. Lično se ponosim što sam jedan od osnivača OVK, od 1992. godine. Naglašavam da treba da razmišljamo o genocidu na Kosovu, Srbija je proterala milion građana. Počinila je 400 zločina nad albanskim civilima, 20.000 silovanih žena, 1.300 ubijene dece i pričinila je ekonomsku štetu. To je poprimalo razmere genocida i etničkog čišćenja”, dodao je Tači.

“Više optuženih Albanaca”

Kako je naveo, sa izuzetkom jedne optužnice protiv Slobodana Miloševića, postojala je nepravedna amnestija za genocid.

“Čak i ako pogledate paralele, danas nažalost imamo više optuženih Albanaca nego Srba. Rat OVK bio je nužnost, borba za opstanak, slobodu i nezavisnost. Ne mogu reći da nijedan pojedinac nije prekršio plemenitost rata. Nije bilo slučaja ili napada na srpske spomenike, niti slučaja osvete. Da, jesu neki pojedinci koji su možda zloupotrebili plemenitost rata, ali sama OVK nije. Srbija je ratovala kao država, dok su na strani Kosova ratovali dobrovoljci, studenati, seljaci, radnici, svi koji su želeli da se pridruže OVK”, naveo je Tači.

Kosovski predsednik je istakao da je “današnja težnja da se istorija prekraja opasna, agresivna i time se želi da okupator postane žrtva, što nije pošteno”.

“Ova cena koju će Kosovo platiti za slobodu, nije lak proces, ali mi ćemo i to prevazići. Žrtve na Kosovu ne mogu se deliti na političkoj, ideološkoj osnovi. Srbija ih je ubijala samo zato što su bili Albanci, a ne zbog njihove političke (partijske) pripadnosti”, ocenio je Tači.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express

Foto: AP

Comments

Pročitaj još