• Početna>
  • Vesti>

Bocan-Harčenko: Bilateralni odnosi, KiM u fokusu posete Lavrova

Odnosi Srbije i Rusije razvijaju se na najbolji način, kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da to potvrđuje i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u čijem će fokusu, kaže, biti bilateralna saradnja, situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, kao i ključne međunarodne teme.

Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da će ministar Lavrov u Beograd stići u sredu, 28. oktobra, u poslepodnevnim časovima, kada će se, kaže, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Ova poseta nije bila planirana, ali je mnogo značajnih događaja kojima će prisustvovati ministar Lavrov, kao i pitanja koja zahtevaju razgovor na visokom nivou, a pre svega kada je reč o našim bilateralnim odnosima”, rekao je Bocan-Harčenko.

Šef ruske diplomatije će u četvrtak prisustvovati svečanosti povodom završetka radova na mozaiku Hrama Svetog Save, a Bocan-Harčenko ističe da je doprinos Rusije izvođenju tog “izvanrednog remek-dela” bio “i novčani i stvaralački”.

“Lavrov će se sastati i sa Njegovom Svetošću patrijarhom Irinejom, kao i svaki put kada je bio u poseti Beogradu. To odražava veliko poštovanje prema patrijarhu i značajno je, pre svega, zbog svih sadašnjih iskušenja za pravoslavlje i zbog odnosa Srpske i Ruske pravoslavne crkve kao dve najbliže ‘sestrinske” crkve”’, rekao je ambasador.

Dodao je da će Lavrov otvoriti spomenik “Večne vatre” na groblju Oslobodilaca Beograda u okviru obeležavanja 75. godišnice Velike Pobede u Drugom svetskom ratu.

“To će naglasiti da su naše zemlje jedinstvene u stavu da je neophodno očuvati istorijsku istinu i da je nedopustiva revizija događaja iz Drugog svetskog rata i uloge Sovjetskog Saveza, odnosno Crvene Armije, u oslobođenju Evrope od nacističkih osvajača”, kaže Bocan-Harčenko.

Na konstataciju da je posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma bilo mnogo spekulacija o “poremećenim” odnosima Beograda i Moskve, što je on sam, inače, više puta demantovao, i pitanje da li je u odnosima dve zemlje sve u redu i da li ovdašnju javnost u to može da ubedi samo poseta Vladimira Putina, Bocan-Harčenko ponavlja da nema nikakvih poremećaja i da se politički odnosi dve zemlje razvijaju na najbolji način.

Kako kaže, to dokazuju česti telefonski razgovori predsednika Putina i Vučića, koji svaki put daju nov podsticaj i smernice za dalji razvoj odnosa dve zemlje.

“Predsednik Vučić je predsedniku Putinu u kontaktima telefonom, a uglavnom se sada tako komunicira, na jednom od prvih mesta među partnerima. Važno je koliko su puta razgovarali, ali je još važnije da su to bili dugi i sadržajni razgovori”, navodi Bocan-Harčenko.

Istakao je da nije došlo do zastoja ni u jednoj oblasti bilateralne saradnje Srbije i Rusije, bez obzira na poteškoće i ograničenja izazvana pandemijom korona virusa, i da napreduju svi ključni projekti poput izgradnje brze pruge Stara Pazova – Novi Sad u koju su uključene “Ruske železnice”.

Naglasio je i značaj projekta gasovoda kroz Srbiju i izrazio nadu da će krajem ove ili početkom sledeće godine biti završen. “To će dati nov sadržaj našoj saradnji u oblasti energetike. Imamo i druge poslove, tu je i ugovor o isporuci gasa, povećanje kapaciteta Banatskog Dvora. Da izdvojim i saradnju u sferi visokih tehnologija, pre svega upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, odnosno primene nuklearnih tehnologija u medicini, poljoprivredi, industriji…”, naveo je Bocan-Harčenko.

Dodao je da dve zemlje uspešno sarađuju i u borbi protiv kovida-19 i izrazio uverenje da će isporuka ruske vakcine tu saradnju podići na viši nivo.

Bocan-Harčenko je primetio da očekivani rezultati nisu postignuti jedino u trgovinskoj razmeni, koja je početkom godine, pre pandemije korona virusa, projektovana na oko četiri milijarde dolara.

Komentarišući uvreženo mišljenje da razvoj odnosa Beograda i Vašingtona “ne prija” Moskvi i obrnuto, ambasador napominje da Rusija ima svoju agendu i da se ne takmiči, već da razvija odnose koji su u uzajamnom interesu.

“Što se tiče sadržaja, perspektive i usmerenosti ka budućnosti, odnosi Srbije i Rusije premašuju odnose Srbije sa mnogim zemljama. Najvažnije je da sprovodimo ono što je dogovoreno i što doprinosi razvoju privrede, životnog standarda građana, političkim odnosima…”, kaže Bocan-Harčenko.

Upitan može li se i kada očekivati da Putin poseti Srbiju, ambasador kaže da je ta poseta planirana i nekoliko puta potvrđena u razgovorima srpskog i ruskog predsednika, ali da nije određen formalni termin. “Pogrešno je navedeno da je poseta otkazana. To nije ni blizu realnosti. Poseta je potvrđena, ali se čeka pogodan trenutak. Treba uzeti u obzir situaciju u Rusiji, pre svega kada je reč o epidemiji koja se razbuktava, kao i svugde. Nema sumnje, predsednik Putin će doći u Srbiju”, poručio je Bocan-Harčenko.

Na pitanje kako gleda na sastav nove Vlade Srbije i da li ima rešenja koja su za njega iznenađenje, poput resora energetike, Bocan-Harčenko je naglasio da će Rusija sarađivati sa svim članovima nove vlade i da je spremna da razvija odnose i realizuje dogovorene planove.

“Kada je reč o konkretnim rešenjima, sa većinom kandidata za ministre mi smo sarađivali i kada su bili na drugim položajima, razvijajući aktivne i raznovrsne odnose, što daje mogućnost da to i nastavimo na najbolji način”, poručio je Bocan-Harčenko.

Izvor: Tanjug

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još