• Početna>
  • Vesti>

Preminula još 1 osoba, koronavirusom zaražena još 341

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od kovida-19 preminula još jedna osoba. Potvrđen je 341 novi slučaj zaraze koronavirusom. Testirane su 6.503 osobe.

Hospitalizovano je 768 ljudi. Novih prijema je bilo 107, a 8 pacijenata je otpušteno iz bolnice. Na respiratoru je 39 pacijenata.

Situacija u Srbiji je ozbiljna, očekuje se rast novozaraženih i preko hiljadu dnevno. 

Privremena bolnica u Areni od juče, od podneva, radi ponovo. “Tamo već imamo 14-15 pacijenata. Popunjenost kovid bolnica u Beogradu je prešla 60-70 procenata”, kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 

“Spremamo se za najgori scenario. Gledamo šta se dešava u Evropi i regionu. Mislim da smo se opustili više nego što je trebalo. Imali smo i imamo i jedan dobar rezultat, ali to može da se poništi ako nastavimo dalje ovako”, izjavio je Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica. 

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da se u Srbiji beleži veliki broj novoobolelih.

Poručuje da takva pogoršanja treba zaustaviti što je pre moguće, jer se vidi kako zemlje koje to nisu uspele pred sobom imaju velike izazove. 

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” ističe za RTS da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

“Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visoko febrilno koje nije lošeg opšteg stanja, ali je kovid pozitivno i primljeno je u bolnicu da se isprati njegovo stanje”, istakla je Ostojićeva. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da većinu novoobolelih u Srbiji čine mladi od 20 do 40 godina starosti, koji bolest podnose dobro, ali da oni predstavljaju rizik za sve starije u svom okruženju.

Kako je rekao, na respiratoru i sa teškim oblicima bolesti su stariji i hronični bolesnici.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još