“Nikad ne treba tumačiti izolovane rečenice”

Portparol EU zadužen za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će rešenje kosovskog pitanja biti “bolni kompromis”, da nikad ne treba tumačiti “izolovane rečenice” evropskih zvaničnika, koji su govorili na događajima.

“On (Lajčak) je govorio u širem kontekstu i rekao je mnogo više od ove jedne recenice, tako da nije potrebno nikakvo tumacenje niti objašnjenje”, ocenio je Stano za Radio slobodna Evropa povodom obraćanja Lajčaka na specijalnom onlajn panelu “Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja”, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, .

Međutim, evropski zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni, rekli su za RSE da je Lajčak na tom događaju “izneo ono što je očigledno”, što, smatraju oni, podrazumeva moguće priznanje kosovske nezavisnosti, ali i formiranje Zajednice sprskih opština.

Oni napominju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata rekao da Srbija treba da bude spremna za bolan kompromis, što, kako tvrde, znači “prihvatanje i eventualno priznanje da Kosovo više neće biti deo Srbije – i zbog toga je potrebna kompenzacija (nadoknada)”.

Evropski zvaničnici ističu i da su prištinski političari u nekoliko navrata rekli da je potreban kompromis koji nikada nije lak i “uključuje odstupanje od nekih zahteva”.

U tom pogledu, evropski zvaničnici, koji su uključeni u dijalog, smatraju da bi dogovor o formiranju ZSO “mogao da se vidi kao bolan kompromis”.

“Teške teme su na stolu gde će se testirati volja za kompromisom, a kompromis će verovatno biti težak za jednu ili drugu stranu u svetlu njihovih unutrašnjih politickih pritisaka”, poručuju oni.

Zvaničnici ocenjuju da, ipak, vredi činiti kompromise budući da će, kako navode, konačni rezultat biti normalizacija i na kraju integracija u EU.

Lajčak je na panelu, na kojem su učestvovali i Vučić i  Avdulah Hoti, rekao da će rešenje kosovskog pitanja biti bolni kompromis i istakao da bi taj proces trebalo držati van dnevne politike.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još