• Početna>
  • Vesti>

Veber: Zahtev za promenu ustava je najveći Lajčakov gaf

I da postoji mogućnost izmene Ustava u kontekstu stvaranja ZSO, izjava specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka je najveći gaf od kada je preuzeo ovo mesto, rekao je nemački analitičar Bodo Veber u intervjuu za portal Kljan Kosova i dodao da to samo ili potvrđuje Lajčakove etničke predrasude da je pro-srpski orijentisan ili pokazuje da zapravo ne razume pitanje ZSO.

“U svakom slučaju, on je napravio veliku štetu svom autoritetu počevši od Kosova. Može se videti da Lajčak nema političku podršku iz država članica EU za ovu izjavu, što pokazuje i izjava portparola Brisela kao reakcija na oštru kritiku Prištine“, istako je Veber.

Veber kaže da je stvaranje takvog mehanizma bila rezerva koju su čuvala dva predsednika, Tači i Vučić.

“To je rezervna opcija za Beograd jer je propao pokušaj Vučića i Tačija za razmenu teritorija – gde su težili nametanju lažne podele u razgovorima – razmena teritorija ili ZSO sa izvršnim nadležnostima. Niti je pitanje ZSO jasno rešeno kao što insistira premijer Hoti niti ima takve podele. Briselski sporazumi iz 2013. i 2015. su glavna pitanja ostavili otvorenim i to je glavni razlog zbog kojeg je implementacija blokirana od strane Ustavnog suda decembra 2015.“, ocenio je Veber.

Nemačka je dala još jednu ideju o drugom rešenju, a nije ni, kako kaže, zvanična Priština, ni zvanični Beograd.

“Rešenje do kojeg se može doći samo u okviru sveobuhvatnog sporazuma nije ni predlog Beograda ni Prištine, što znači NVO sa izvršnim ovlašćenjima kao što je ZSO, ali na treći način. Taj treći način, koji sam opisivao poslednjih godina, treba da se bazira na Ahtisarijevom planu, kombinujući samoupravu sa zaštitom kolektivnih prava kako bi se bavilo potrebama koje treba rešiti, strahu kosovskih Srba  da se integrišu u državu Kosovo, demokratiju i vladavinu prava“, objasnio je Veber.

Ponavljajući kritike da je američka država potkopala napore Evropljana u dijalogu između Kosova i Srbije, Veber opravdava nedostatak pritiska i snažnjijeg guranja dijaloga od strane EU.

“Zvanični narativ EU je da neće nametati rešenje između dve strane, ali sve strane dobro znaju da to nije cilj političkog dijaloga i pregovora o konačnom sporazumu. Ovde se radi o tome da Srbija mora da postane svesna realnosti prihvatajući činjenicu da je izgubila Kosovo, kao osnovu za pronalaženje sporazuma o potpunoj normalizaciji bilateralnih odnosa i za svoju evropsku perspektivu. Nažalost, zvaničnici EU, posebno lideri država članica, trenutno su sprečeni da vrše veći pritisak u pregovorima zbog miniranja procesa jednostranim nastupom Trampove administracije što je dovelo do sporazuma u Beloj kući. To je razlog zašto će do početka istinskih pregovora doći tek nakon što nova američka administracija preuzme dužnost“, napomenuo je Veber.

Prema njegovim rečima, čak je i američka tišina o tome šta proizvodi dijalog Kosovo-Srbija uz pomoć EU povezana sa interesima Trampove administracije, za koju kaže da je okončana nakon 4. septembra.

“Štaviše, pitanje ZSO je zanemarljivo deset dana pre američkih izbora”, rekao je Veber.

On je dodao da Kosovo neće videti veći angažman SAD jer ova zemlja nikada nije bila iskreno zainteresovana za politička pitanja kosovsko-srpskog spora.

Iako kaže da su Kosovo i Srbija zloupotrebljeni bez ikakve veze sa spoljnom i bezbednosnom politikom Trampove administracije, Veber smatra da je sporazum od 4. septembra primarni i lični karijerni interes Ričarda Grenela.

Izvor: Kosovo online / Klan Kosova

Comments

Pročitaj još