• Početna>
  • Vesti>

Knjiga “Dnevnik dečanskog monaha 1903-1906” uskoro i na engleskom jeziku

Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je da se njihova nova knjiga “Dnevnik dečanskog monaha 1903-1906” trenutno nalazi u štampi, i da će uskoro biti publikovana i na engleskom jeziku.

“Do kraja meseca štampaćemo je i u prevodu na engleski”, navodi se u objavi manastira Visoki Dečani na Fejsbuku.

“Dnevnik Dečanskog monaha Dionisija koji je pisan između 1903. i 1906. godine dragoceno je svedočanstvo o životu i položaju ne samo manastirske bratije već i okolnog srpskog stanovništva u ovom delu Metohije. Dnevnik nam takođe pruža uvid u odnose manastira sa lokalnim muslimanskim, albanskim stanovništvom ali i sa osmanskim vlastima koje su u ovom periodu u manastiru stacionirale vojni odred zadužen za zaštitu manastira od okolnih naoružanih albanskih grupa koje su predstavljale pretnju za život monaha”, napisao je o knjizi arhimandrit Sava Janjić.

Uz bleške iz dnevnika monaha Dionisija objavljujemo i deo iz putopisa Engleskinje Meri Edit Daram koja potvrđuje navode iz dnevnika i sama svedoči o teškom životu monaha, napisao je o knjizi Janjić, koji je iguman manastira Visoki Dečani.

“Ovi zapisi sa početka 20. veka sa svim svojim paralelama sa vremenom u kome živimo od velikog su značaja za dublje razumevanje hroničnih problema koji postoje na ovom prostoru zasigurno mnogo ranije od najnovijih sukoba na Kosovu i Metohiji”, naveo je Iguman Sava.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Facebook

Comments

Pročitaj još