Dačić: Srbija ostaje posvećena ciljevima i principima Povelje UN

Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija (UN), uverena da su oni  danas relevantniji nego ikada, poručio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i istakao poseban značaj te organizacije u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Dačić je na samom početku obraćanja na zajedničkoj konferenciji za medije povodom obeležavanja 75. jubilarne godine postojanja i rada Ujedinjenih nacija u organizaciji Vlade Republike Srbije i tima UN u Srbiji, istakao da mu je zadovoljstvo da se i ove godine obrati povodom Dana Ujedinjenih nacija, koji se na njegovo veliko zadovoljstvo obeležava u Kući UN, čijem otvaranju je i sam lično doprineo.

“Ovogodišnji Dan UN ima poseban značaj, budući da je ovo jubilarna godina kada obeležavamo 75. godišnjicu od osnivanja UN, jedine globalne međunarodne organizacije iznikle na ruševinama Drugog svetskog rata, koja više od sedam decenija predstavlja okosnicu svetskog multilateralnog poretka i platformu za ravnopravan dijalog država u cilju očuvanja mira i stabilnosti, zaštite ljudskih prava i stvaranja uslova za ekonomski razvoj širom sveta. Ponosni smo što Jugoslavija, čija je Srbija jedna od naslednica, spada u osnivače UN i jednu od prvih pedeset država potpisnica Povelje ove organizacije“, istakao je Dačić i dodao da je ovaj važan jubilej još jedna prilika da se podsetimo osnovnih principa na koje smo se svi obavezali potpisivanjem Povelje, kao što su suverena jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odricanja od upotrebe sile i mirno rešavanja sporova.

“Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima ovog dokumenta uverena da su oni danas relevantniji nego ikada. Nema nikakve sumnje da situacija u kojoj se svet danas nalazi od nas iziskuje zajedničko delovanje, solidarnost i saradnju. Aktuelna pandemija COVID – 19 je pokazala da nijedna država nije izolovano „ostrvo“ i da, bez obzira na stepen razvoja i postojeće kapacitete, ne može samostalno da se izbori sa složenim posledicama ove krize. Uloga UN i njenih specijalizovanih agencija upravo je u povezivanju i usmeravanju zajedničkih napora ka savladavanju izazova sa kojima smo suočeni.  Zato je potreban kontinuiran rad na prilagođavanju i jačanju efikasnosti UN sistema, kako bi bio spreman za aktuelne i neke buduće izazove. Koristim priliku da izrazim zahvalnost UN na podršci i pomoći našoj zemlji u borbi protiv pandemije, pre svega kroz saradnju na zajedničkim projektima i zalaganje za unapređenje našeg zdravstvenog sistema”, rekao je Dačić.

On je podsetio da Srbija pridaje poseban značaj UN i u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, čime brani ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje.

“U svakoj prilici ističemo da rezolucija SB UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi. Statusno neutralno prisustvo UNMIK u nesmanjenom obimu nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode ka trajnom i održivom rešenju za pitanje Kosova i Metohije, te očekujemo da ova misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata. Uveravam vas da ostajemo posvećeni iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, sa željom da putem dijaloga i saradnje gradimo stabilnost, prosperitet i bolju budućnost za sve“, rekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Dačić je istakao i da je usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine predstavlja ključni korak u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice i Srbija je čvrsto posvećena njenom sprovođenju, ulažući intenzivne napore na nacionalnom nivou za implementaciju sve tri dimenzije održivog razvoja, nastojeći da poboljša životne uslove za sve, prvenstveno za mlade i generacije koje dolaze.

“Složićemo se da je pandemija kovid-19 ukazala na slabost globalnih socijalno-ekonomskih sistema i učinila još vidljivijim značaj ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja, gde Agenda 2030 predstavlja neku vrstu „mape“ za efikasno rešavanje problema prouzrokovanih pandemijom“, istakao je Dačić.

Dačić je još jednom poželeo srećan Dan UN, sa željom da i u narednom periodu, a u skladu sa temom 75. godišnjice, zajednički gradimo „budućnost kakvu želimo i UN kakve su nam potrebne“, kako bismo pronašli rešenja za bezbednosne, socio-ekonomske i humanitarne izazove sa kojima se suočava celo čovečanstvo.

Izvor: TV Most

Comments