Borelj: Svi u regionu da podrže proces dijaloga Beograda i Prištine

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da od svih političkih lidera na Zapadnom Balkanu očekuje da aktivno podrže proces dijaloga Beograda i Prištine čiji bi ishod, prema njegovoj oceni, trebalo da doprinese stabilnosti u celom regionu.

Borelj je u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje o izjavama člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji zastupa tezu da bi “svaka normalizacija odnosa koja uključuje dalje priznavanje Kosova trebalo da dovede do sličnih rasprava o statusu Republike Srpske”, poručio da dijalog Beograda i Prištine, koji podržava EU, ima za cilj da strane postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa, koji se bavi svim nerešenim pitanjima.

“Ovo će doprineti stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana u celini. EU očekuje da svi politički lideri na Zapadnom Balkanu aktivno podrže proces, uključujući uzdržavanje od bilo kakvih izjava koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su suštinski deo svake zemlje kandidata i napretka potencijalnog kandidata na putu ka EU integracijama”, poručio je Borelj.

On je svoj odgovor zaključio porukom da je pozicija EU prema BiH oduvek bila jasna.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments