• Početna>
  • Vesti>

Petković: Nije lako biti Srbin na Kosovu posebno južno od Ibra

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i Metohije, jednostranim potezima nigde ne možemo da dođemo.

Savet bezbednosti ponovo je duboko podeljen oko misije Ujedinjenih nacija na Kosmetu. Dok Zapad traži redefinisanje misije, Rusija se zalaže za opstanak Unmika u punom obimu. Taj zahtev izneo je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, na sednici posvećenoj stanju na KiM.

Savet bezbednosti raspravljao je o novom šestomesečnom izveštaju šefa Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa o stanju na Kosovu i Metohiji. Guteres je u izveštaju optužio Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da smo i dalje u mogućnosti da rasrpavljamo o izveštajima o situaciji i položaju srpskog naroda na KiM uz sve tendencije da se prorede ili ukinu. 

“Nakon 20 godina imamo priliku da govorimo i ukazujemo šta se dešava na KiM, da govorimo istinu o stradanju srpskog naroda u srcu Evrope, sada po prvi put u izveštaju generalnog sekretara UN možemo pročitati o kakvim opstukcijama je reč po pitanju rada Specijalnog suda”, ukazao je Petković.

Prema njegovim rečima, taj sud za zločine tzv. OVK kao i tužilaštvo su po zakonima tzv. Kosova, ali van su prostira KiM. “Dobro je da imamo prva privođenja, da se krenulo sa prvim suđenjima, sada očekujemo da se krene sa potvrđivanjem optužnica protiv Veseljija i Tačija, gde se govori o stradanju 100 lica koji su bili civili, nevini ljudi, stradali zbog toga što su nosili drugačije ime i prezime”, ukazao je Petković.

“Svaka srpska živa duša na KiM je pravi simbol slobode i tako je poslednjih 20 godina, borimo se za njihovu bezbednost, budućnost, nije lako biti Srbin na Kosovu posebno južno od Ibra”, istakao je Petković.

“Teško je, ali se borimo da ukažemo na probleme, pogotovo kada je reč o etnički motivisanim napadima, u prošloj godini je bilo preko 100 indicenata po izveštaju Stejt departmenta”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

“Kad godi imate agresivnu retoriku od albanskih političara imate pojačano delovanje albanskih eskremista protiv Srba, moramo da poradimo da se stane sa napadima na Srbe, odgovornost je na Kforu čiji je mandat između ostalog da brine o bezbednosti srpskog naroda na KiM”, kaže Petković.

Na sednici su bili različiti stavovi po pitanju Kosova i Metohije. Nema drugog rešenja za kosovski čvor osim da idemo u pravcu komprimisnog rešenja, rekao je Petković, dodajući da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i Metohije, jednostranim potezima nigde ne možemo da dođemo.

Za poslednjih 12 godina, Priština nije ostvarila cilj, kaže Petković, ističući da mora biti iskrene želje da se u dijalogu dođe do konačnog rešenja, gde niko neće biti ponižen.

Jesno za mini mini-Šengen, ali da neko kaže da nećemo formirati ZSO da neće imati izvšna ovlašćenja, na to nećemo pristati, kaže Petković.

Poručio je Srbina na KiM da će se država boriti kao do sada za svaku srspku kuću i njivu, da će da ulažiti u preko 349 projekata, a to je moguće samo ako je jaka Srbija. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još