• Početna>
  • Vesti>

Na dnevnom redu izbor predsednika Skupštine, otovoren pretres

Skupština Srbije nastavila je konstitutivnu sednicu na kojoj će se birati predsednik parlamenta i skupštinsko rukovodstvo. Nakon što je u ime predlagača poslanik Đorđe Milićević obrazložio predlog da predsednik parlamenta bude Ivica Dačić, otovren je pretres.

Na čelo Skupštine dolazi Ivica Dačić, od kojeg će dužnost ministra spoljnih poslova danas preuzeti premijerka Ana Brnabić. Uz premijerske dužnosti, ona će taj resor voditi do izbora novog šefa diplomatije.

Skupštinskom sednicom predsedava Smilja Tišma iz redova SPS-a, najstariji poslanik u Skupštini. Na dnevnom redu sednice, pored izbora predsednika parlementa je i imenovanje potpredsednika, generalnog sekretara i radnih tela. 

Poslanik Đorđe Milićević, koji je obrazlagao predlog kandidata za predsednika Skupštine, rekao je za skupštinskom govornicom da je ključna reč pristojnost za normalan dijalog u parlamentu. 

Rekao je da mu je čast što govori o kandidatu za predsednika Skupštine. 

“Čovek koji ima dugogodišnje političko i parlamentarno iskustvo i nije slučajno što je diplomirao na Fakultetu političkih nauka sa prosečnom ocenom 10. Od početka karijere obavljao je važne funkcije”, rekao je Milićević, govoreći o Ivici Dačiću kao kandidatu za predsednika parlamenta.

Prema njegovim rečima, osnažen je međunarodni imidž Srbije. “Ogromno državničko iskustvo, komunikativnost kojim se odlikuje su garant da će i ovu dužnost uspešno obavljati u korist Srbije”, istakao je, između ostalog, Milićević.

Sednica Skupštine počela je povredom Poslovnika, koju je reklamirao poslanik Enis Imamović negodujući zato što je između dve sednice prošlo 80 dana, a odgovorio mu je Đorđe Milićević koji je podsetio da postoje rokovi za formiranje vlade, a koji nisu probijeni.

Poslanicima su na sednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva se zaokružuje proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove vlade Srbije koju će, pored SNS-a, činiti SPS, SPAS i stranke manjina.

Ono što sledi posle konstitutivne sednice parlamenta jesu izmene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici, mandatarka Ana Brnabić poslanicima izneti predlog sastava svog kabineta.

Glasanje o predlozima zakona o vladi i ministarstvima očekuje se u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još