• Početna>
  • Vesti>

Ivica Dačić, predsednik Skupštine: Vratio sam se kući, za mene je ovo čast

Narodni poslanici su izabrali Ivicu Dačića za novog predsednika Skupštine Srbije. Od 226 poslanika koji su glasali, za izbor Dačića glasalo je 225, dok je jedan poslanik bio protiv.

U nastavku konstitutivne sednice Narodne skupštine, poslanici biraju skupštinsko rukovodstvo.

Na čelo Skupštine Srbije došao je Ivica Dačić. Od 226 poslanika koji su glasali, za izbor Dačića glasalo je 225, dok je jedan poslanik bio protiv.

Dačić je poručio da je za njega izbor za predsednika parlamenta čast. Podsetio je da je u Skupštinu Srbije prvi put ušao 1992. godine i da se sada vratio kući. 

Za izbor Dačića glasali su poslanici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja, Savez vojvođanskih Mađara.

Protiv izbora Dačića izjasnio se samostalni poslanik Vladan Glišić, dok poslanici liste “Ujedinjena dolina – SDA”, koji su ranije danas najavili da neće podržati lidera socijalista, nisu prisustvovali glasanju.

Izbor predsednika parlamenta je obavljen javnim glasanjem, odnosno pojedinačnom prozivkom poslanika.

Nakon izbora Dačića, poslanici bi trebalo da se izjasne i o potpredsednicima, imenovanju generalnog sekretara i radnim telima.

Dačić je bio jedini kandidat za predsednika Skupštine Srbije.

Ivica Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, obavljao je do danas funkcije potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

Ranije danas, sa mandarkom Anom Brnabić obavio je primopredaju dužnosti, koje će ona obavljati do izbora novog šefa diplomatije.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još