• Početna>
  • Vesti>

Tanin: Potreba za “globalnom solidarnošću” nikada jasnija u istoriji UN-a

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin je u svom saopštenju Savetu bezbednosti istakao da u 75-godišnjoj istoriji Ujedinjenih nacija, potreba za globalnom solidarnošću i međunarodnom saradnjom nikada nije bila tako jasno demonstrirana kao danas.

,,Za mesta poput Kosova, koje još uvek trpi posledice prošlih sukoba – saradnja, jedinstvo političkog glasa i vizije, dijalog i sprečavanje prekomerne polarizacije trebalo bi da budu prioriteti najvišeg reda’’, naglasio je Tanin u svom redovnom izveštaju o Kosovu.

Tokom poslednjih sedam meseci, Kosovo je istrajalo kroz višestruke, preklapajuće izazove, podstaknute svetskom pandemijom koja je u toku, rekao je on. Teške socijalno-ekonomske posledice Kovid-19 stvorile su negativan uticaj na ekonomiju, posebno pogađajući omladinu, žene i ugrožene zajednice – sa već osetnim obrazovnim i psihološkim padovima.

Tanin je pohvalio rad kosovskog zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika u prvim redovima borbe, posebno zbog toga što su „ herojski obavljali svoj posao i na najbolji način iskoristili ograničene resurse“.

,,Mi u UNMIK-u, zajedno sa timom UN na Kosovu – agencijama, fondovima i programima, takođe smo u značajnoj meri prilagodili naše aktivnosti kako bi pomogli u suočavanju sa do sada nezabeleženim izazovima izazvanim pandemijom Kovid-19. Bili smo usredsređeni na pružanje direktne pomoći ljudima, institucijama i zajednicama’’, rekao je on.

Solidarnost, posebno tokom pandemije, treba da se usredsredi na pronalaženje teško uskladive ravnoteže između javnog zdravlja, ekonomskog oporavka i ljudskih prava; „kompleksnog problema koji trenutno prkosi vladama širom sveta“.

Tanin je takođe izvestio Savet o unapređenju istražnih i pravosudnih procesa kosovskog Specijalnog tužilaštva i Specijalnih veća, opisujući ih kao „sastavne delove kosovskog pravosudnog sistema, sa mandatima koji su ključni za težnje Kosova za vladavinom prava’’.

Pozvao je lidere da udvostruče napore na suzbijanju dezinformacija i da obezbede da postupci Tužilaštva i veća dobiju nedvosmislenu institucionalnu i političku podršku neophodnu za jačanje vladavine prava i dugoročne stabilnosti na Kosovu.

Tanin je pohvalio Prištinu i Beograd i odgovarajuće napore EU i vlade SAD da unaprede pregovarački proces.

„Nedavni sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju potencijal za napredak u daljem rešavanju teških pitanja kada su međunarodni resursi udruženi sa liderstvom na terenu“. rekao je on.

Političko jedinstvo, snažna posvećenost i dobra volja među liderima u Prištini i Beogradu bili su preduslov za uspeh pregovora, rekao je on, izrazivši nadu da će obe strane prevazići sporna pitanja i pronaći zajednički jezik za postizanje sveobuhvatnog sporazuma, poručuje Tanin.

Tanin je primetio da je ove godine obeleženo 20 godina od usvajanja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 (2000) o ženama, miru i bezbednosti. Važnost suštinskog učešća žena u mirovnom procesu na svim nivoima, posebno u tekućem dijalogu između Beograda i Prištine, bila je „od ključne važnosti za postizanje rezultata i pridonosi da ti rezultati odgovaraju stvarnim potrebama ljudi“, rekao je on.

Šef UNMIK-a je zaključio svoje izlaganje ponavljajući UNMIK-ovu bezuslovnu posvećenost u podršci dijalogu koji podržava EU i naporima lidera obe strane da odlučno krenu ka sveobuhvatnom sporazumu i dugoročnom miru i pomirenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još