Ðurić: Buduća vlada će se baviti zaštitom državnih i nacionalnih interesa na Kosovu

Potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Ðurić izjavio je jutros da srpski narod na Kosovu može da računa na odlučnu i snažnu podršku države Srbije i nastavak realizacije 349 projekata podrške koji su na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića pokrenuti.

Dodao je da će se buduća vlada baviti i zaštitom državnih i nacionalnih ciljeva na Kosovu.

“Nema sumnje da nas očekuje izazovna godina za dijalog i kada je reč o onom koji se vodi pod okriljem EU, a i zavisno od ishoda izbora u SAD, za očekivati je i veći angažman i SAD i drugih zemalja”, rekao je Ðurić.

Jedan od prvih zadataka buduće vlade, pored brige za zdravlje ljudi, je odlučni udar na mafiju, kriminal i korupciju, i to je ono oko čega bi svi građani Srbije mogli da se ujedine u narednom periodu, rekao je Đurić gostujući na TV Pink, prenosi Tanjug.

Đurić je dodao da sada dolazi vreme da “čistimo” Srbiju od kriminala, korupcije i različitih oblika mafijaškog ponašanja.

Govoreći o nastavku reformi, on je rekao da se tu pre svega misli na vladavinu prava, snažnije pravosuđe, jačanje drugih insititucija i njihovo usklađivanje sa propisima EU, kako bi Srbija zbog sebe bila spremna da odmah postane članica EU.

Kao cilj buduće Vlade Srbije naveo je i očuvanje političke nezavisnosti Srbije odnosno sprečavanje mešanja u unutrašnje stvari, i zadržavanje kontrole od strane građana Srbije nad političkim sistemom Srbije

“Nikada više da ne odlučuju ni strani ambasadori ni različiti strani interesi o politici Srbije”, rekao je on.

Kao ekonomski prioritet, naveo je da Srbija u naredne dve godine bude prva po ekonomskom rastu što je, kako je ocenio, ranije bio cilj o kome je moglo samo da se sanja.

Povodom 12 godina od osnivanja SNS, on je rekao da je zahvaljujući predsedniku SNS i Srbije Aleksandru Vučiću u Srbiji konačno uspostavljeno merljivo načelo uspeha nekog u politici.

“Ti si prijatelju onoliko uspešan političar, i građani te ocenjuju, na osnovu toga kakav ekonomski rezultat imaš”, rekao je on.

Dodao je da je SNS za osam godina na vlasti uspela da napravi ozbiljan iskorak koji građani prepoznaju jer Srbiju vodi putem rasta i razvoja.

“Prvi put da je Srbija prva po privrednom rastu, da ima suficit po budžetu, i u uslovima korone stopu nezaposlenosti 7,3 i pad nezaposlenosti… To su rezultati, dela a ne reči”, zaključio je on.

Izvor: Tanjug

Foto: Pink

Comments