• Početna>
  • Vesti>

Dr Antonijević: Situacija stabilna; laboratorija će proraditi sigurno u novembru – tada će nam najviše i trebati

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je dobra, iako se u prethodnom periodu beleži blagi porast broja zaraženih, izjavio je za Radio Kosovsku Mitrovicu epidemiolog  u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.

Prema njegovim rečima, mora se uzeti u obzir da se u našem Zavodu testiranje već izvesno vreme, usled pada broja sumnjivih slučajeva, vrši dva puta nedeljno – ponedeljkom i četvrtkom. Kada se broj pozitivnih razloži na nedelju dana, ti podaci onda nisu „tako strašni“.

„Došlo je do porasta broja, i očekuje se da će taj trend da se nastavi. Mi svakodnevno vršimo procenu epidemiološke situacije, i možemo da kažemo da je zasad stabilna, iako očekujemo porast broja zaraženih“ kaže dr Antonijević i napominje da jedina opština gde je situacija dramatičnija, jeste Gnjilane, gde se u poslednjem periodu beleži nešto veći broj obolelih.

Trenutno je u srpskim sredinama na KiM aktivan 71 slučaj. Od tog broja, čak 70 njih se leči u kućnim uslovima, dok je samo jedan pacijent hospitalizovan u KBC Kosovska Mitrovica. Na pitanje da li to znači da je klinička slika obolelih bolja,  odnosno da su simptomi Kovida 19 blaži, dr Antonijević odgovara negativno, i objašnjava da je ovakav odnos broja pacijenata u izolaciji i hospitalizovanih, posledica toga što je usled smanjenja broja suspektnih pacijenata, stvoren prostor za testiranje kontakata zaraženih, koji su veoma često asimptomatski. Dakle, nije Kovid posustao, već se usled manjeg broja zaraženih, sada testiraju i kontakti iz porodice i bliskog okruženja, što nije bio slučaj u jeku talasa.

Približavamo se piku sezonskog gripa, koji je prema epidemiološkoj analizi iz prethodnih godina, najaktivniji krajem oktobra i tokom novembra meseca.

„Neće to napraviti neku ogromnu pometnju, ali definitivno će biti više posla, pre svega po školama“ kaže dr Antonijević i napominje da je dosad situacija u obrazovnim institucijama bila dobra, čak daleko bolja, nego što je on lično očelivao.

„Lično sam mislio da će tu nastati malo jača transmisija, da ćemo imati više obolelih, ali hvala Bogu, nije tako. Ispostavilo se da situacija nije takva. Pratimo svakodnevno situaciju u školama, i u svakoj je jedna osoba zadužena za kontakt sa epidemiolozima i  zasad imamo jako dobru situaciju što se školskih ustanova tiče“  kaže Antonijević.

Nošenje maske je nezamenjiva preventivna mera, kaže ovaj epidemiolog i dodaje da se ogromna većina njegovih kolega oko toga slaže, uprkos nekim navodima, da je maska suvišna i da ne štiti. Fizička distanca i izbegavanje gužvi takođe su mera predostrožnosti koja daje rezultate i savetuje da se predstojeće krsne slave obeležavaju u porodičnom okruženju, bez gostiju i velikih okupljanja.

PCR laboratorija će sigurno biti u funkiciji kada nam najviše bude trebala – sredinom novembra

Iako je bilo najavljeno da bi krajem septembra ili početkom oktobra, trebalo da počne sa radom PCR laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, to se nije desilo. Razlog je kaže dr Antonijević isključivo tehničke prirode.

„Objekat je bio sagrađen za par dana, što je delovalo neverovatno, pa smo i najavili da će ranije biti otvorena. Kompletna aparatura za opremanje laboratorije bi trebalo da stigne do kraja ove nedelje. Čekalo se da pristignu filteri koji se jako teško nabavljaju iz inostranstva,sve to otežano stiže sada, i to su tehnički detalji na koje nismo mogli da utičemo. Ta laboratorija  će nam umnogome olakšati posao, jer ćemo imati veće resurse i moći ćemo da vršimo testiranje i na koronavirus i na virus sezonskog gripa i da ih odvojimo“ objašnjava dr Antonijević.

Iako je nezahvalno davati bilo kakve progoze o tome kada tačno treba očekivati početak rada ove ustanove, jedno je sigurno, kaže – sredinom novembra, kada se očekuje da svi respiratorni virusi pa i koronavirus budu najaktivniji, laboratorija će biti u funkciji.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još