• Početna>
  • Vesti>

Odbijaju se kao neosnovani zahtevi za odbacivanje optužnice u slučaju protiv 33 policajaca sa severa Kosova

Foto Radio Mitrovica sever

Sudija Albina Šabani-Rama donela je rešenje kojim se odbijaju kao neosnovani zahtevi za odbacivanje optužnice, podneti od strane branioca, dok je delimično usvojila prigovor na dokaze, u slučaju koji se vodi protiv 33 osoba sa severa Kosova , uglavnom policajaca kosovske policije.

Oni su uhapšeni tokom prošle godine, a protiv njih je je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu 18.05.2020 godine zbog sumnje da su počinili krivična dela “Zloupotreba službenog položaja i “Primanje mita”.

Navedenim rešenjem u prvom stavu dispozitiva proglašavaju se kao neprihvatljivi dokazi, i to izveštaji o prisluškivanju/transkripti razgovora koje je naložio sudija za prethodni postupak primenom tajnih mera praćenja tokom istrage i to do 06.05.2019 u odnosu na okrivljene Z.S, Z.R, O.K, B.N, D.K, B.U, A.I, F.I, N.J, N.B, B.M, X.J, S.I, J.M.Sud je ocenio da niz radnji koje su nadležni organi preduzeli u prethodnom postupku istrage nisu preduzete u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Naime, sudija je ocenila da su se prema određenom broju optuženih primenjivale tajne mere praćenja oko 4 meseca bez rešenja o  pokretanju istrage.

Advokat Predrag Miljković izjavio je za Radio Kosovska Mitrovica da je to samo jedan korak ka dokazivanju istine i onome na šta odbrana ukazuje od početka.

“Podržavamo odluku sudije da se ovi dokazi odbace kao neprihvatljivi i nadamo se da ćemo do kraja postupka dokazati da su optužbe protiv naših klijenata neosnovane kao i da nema dovoljno dokaza da bi se isti oglasili krivima.Protiv rešenja o odbijanju zahteva za odbacivanje optužnice blagovremeno ćemo uložiti žalbu” istakao je Miljković.

U akciji koju je Kosovska policija sprovela  28. maja prošle   godine, uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije, i to 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka među kojima su bili jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika. Akcija je potom nastavljena i narednih dana, kada su uhapšena još dva policijska službenika na prelazu Jarinje i u Južnoj Mitrovici kao i jedna pripadnica Kosovske policije u Zubinom Potoku.

Policijski inspektorat Kosova i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su još tri policajca 24. oktobra  u ranim jutarnjim časovima u Severnoj Mitrovici.

Svi optuženi u predmetu Ps.br.23/20, a kojima je bila određena mera sudskog pritvora,  pušteni su da se brane sa slobode, od čega poslednja grupa 20. avgusta.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu protiv 33 lica uhapšenih prošle godine u tri akcije. Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici. Odvojen je postupak protiv petoro policajaca, koji se između ostalog terete i za organizovani kriminal.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još