• Početna>
  • Vesti>

PKC „Akvarijus“: U petak počinje drugi Festival dečjeg stvaralaštva „Kaktus“ (FEDES 2020)

U Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, u petak 16. oktobra 2020. godine počinje drugi po redu Festival dečjeg stvaralaštva „Kaktus“ (FEDES 2020). I ove godine festival će trajati tri dana i okupiće mališane iz raznih delova Kosova i Metohije: Gračanice, Kosovske Kamenice i Stanišora, Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice. Na „Kaktusu“ će tokom vikenda biti prezentovani različiti vidovi umetničkog izražavanja dece do 14 godina.

Prvi dan festivala rezervisan je za likovne umetnosti. Gosti „Akvarijusa“ biće polaznici privatnog dečjeg ateljea „Kameleon“ iz Leposavića koju vodi master slikarstva Vesna Sekulić. Nakon otvaranja izložbe koja nosi naziv „Boje kameleona“, Miljana Dunđerin i Vesna Sekulić održaće interaktivnu kreativnu radionicu sa članovima „Malog ateljea“ i njihovim vršnjacima iz Leposavića. Istog dana će biti dodeljene i diplome polaznicima „Malog ateljea“.

Drugog dana festivala biće izvedene tri predstave dečjih pozorišta sa Kosova i Metohije. Dečja i omladinska pozorišna trupa „Mali teatar“ pri PKC „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, premijerno će izvesti kratku koreodramu „Vuk i sedam jarića“ u režiji Snežane Džogović. Amatersko pozorište „Janićije Popović“ pri Domu kulture Gračanice predstaviće se mitrovačkoj publici takođe sa novom predstavom „Igra“ (adaptacija i režija: Boško Boškov), dok će glumačka sekcija Muzičke škole „Stevan Hristić“ izvesti scenski program „Rusko pismo“, rađen po motivima raznolike ruske literature.

Trećeg i poslednjeg dana festivala u „Akvarijusu“ će se održati poetsko-muzički program u okviru kojeg će nastupiti brojni solo izvođači, a prvi put će javni nastup imati i dečji hor „Deca neba“ pri Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Organizator festivala je Privatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još