Još sedam kuća spremno za useljenje

Još ukupno sedam kuća u opštinama Obilić i Gračanica spremno je za useljenje interno raseljenih i povratničkih porodica, kojima su stambene jedinice namenjene.

Za kuće koje su izgrađene dvema porodicama u opštini Obilić i za pet porodica u opštini Gračanica je izvršen tehnički prijem. Članovi porodica kojima su kuće izgrađene, ističu da nove kuće za njih znače sigurnost i uverenje daje bolje vreme pred njima jer sve što je pre mnogo vremena obećano konačno je i ostvareno.

Bračnom paru Đorđević sa malim detetom ovime je pružena šansa da po povratku na Kosovo gradi sigurniju budućnost. Neki od njih su godinama unazad živeli u starim i oronulim kućama, sa više članova u samo jednoj prostoriji. Pored beskrajne zahvalnosti Đorđevići ističu da sada mogu da planiraju i proširenje svoje porodice. Zahvalnost nije izostala i od ostalih porodica kojima su kuće sagrađene, koji napominju da Ministarstvo za zajednice i povratak i ministar Dalibor Jevtić lično dosta pomažu raseljenima i trude se da obezbede pristojne uslove za život. Porodice kojima su izgrađene kuće će dobiti i podsticajna sredstva u cilju samozapošljavanja i ostvarivanja sopstvenih prihoda za život.

”Svaka uspešno završena priča je dopunski motiv za mene lično i za instituciju koju vodim da se snažnije borimo da ovako zadovoljnih porodica bude što više. Na tom zadatku imamo ogromnu podršku Kancelarije Evropske unije na Kosovu i na tome sam im veoma zahvalan. Porodicama za čije je kuće izvršen tehnički prijem, želim svu sreću u novim domovima”, kaže ministar Dalibor Jevtić.

Današnjem tehničkom prijemu kuća, pored zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak, prisustvovali su i zvaničnici opštinskih vlasti i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je partner u realizaciji pete faze projekta ”Povratak i reintegracija na Kosovu” u sklopu kojeg su pomenute kuće izgrađene.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još