Istraga protiv gradonačelnika Istoka

Kamioni kompanije „Ma.con“ nastavljaju radove u kamenolomu, u selu Crnce, opština Istok.

Oko 300 metara je udaljenost ovog javnog dobra koje je dato na korišćenje ovoj kompaniji od sedišta kompanije.

Ovaj kamenolom bio je povod za istragu protiv gradonačelnika Istoka, Hakije Rugove, a zatim ga je 48 sati zadržalo Osnovno tužilaštvo u Peći, izveštava Koha.

Od 5 hektara koje koristi kompanija braće gradonačelnika Rugove, 2,8 hektara se koristi za kamenolom.

Jedan od akcionara kompanije, Ismet Rugova, rekao je da je postupak zakupa imovine za vađenje (eksploatisanje) kamena u potpunosti u skladu sa zakonom.

„Dakle, Haki je optužen da je potpredsedniku poverio potpisivanje ugovora sa kompanijom ‘Ma.Con’ o korišćenju imovine. Delegirao ga je jer je došlo do sukoba interesa da se sa nama potpiše ugovor, dok su postupci za odobravanje korišćenja opštinske imovine vođeni u skladu sa zakonom. Postupak je trajao 2 godine. Objavljen je javni konkurs, raspisana je javna licitacija za zakup zemljišta. Takmičili (nadmetali) smo se, bili smo najbolji ponuđači“, rekao je on.

Po nalogu osnovnog tužilaštva prošle nedelje su uhapšeni gradonačelnik Istoka i još dvojica zvaničnika zbog nekoliko krivičnih dela.

Međutim, kako saznaje Koha, čitav postupak pokrenula je Kosovska agencija za šume koja je u sastavu Ministarstva poljoprivrede.

Iz ove institucije nismo uspeli da dobijemo odgovor ni posle tri dana. Izvori su za Kohu rekli da je prošlo više od godinu dana od kada je Kosovska agencija za šume pokrenula sumnje u organima pravosuđa da je ovo javno dobro, koje je bilo šumsko područje, pretvoreno u ravnicu.

Povodom zabrinutosti Ministarstva poljoprivrede, kompanija „Ma.Con” je rekla da im je poznato, ali tvrde da nije došlo do promene odredišta.

„Nije tačno da se njegovo odredište promenilo. Možete otići do mesta i videti ga. Koristili smo 2,8 hektara, iako smo uzeli u upotrebu 5 hektara, ali koristili smo samo deo kamenoloma“, rekao je Ismet Rugova.

Gradonačelnik Rugova je već mesec dana u kućnom pritvoru. Osnovni sud u Peći nije odredio pritvor za još dvojicu pritvorenika.

Izvor Koha/Kossev

Comments

Pročitaj još